Zdravje iz žlahtnega kuhančka

Zdravje iz žlahtnega kuhančka

Kuhančku še ni odjeknilo konca. Po prazničnem času nas še zmeraj lahko greje v teh hladnih temperaturah in skrbi za naše zdravje. Ja, prav ste prebrali. Take aromatični topli napitek v sebi skriva polno zdravju koristnih snovi, če je le pripravljen z vsemi potrebnimi sestavinami in doziran v zdravi meri.

Kuhano vino naredimo iz bele ali rdeče žlahtne kapljice, nekaj vode in sladkorja, ki mu med kuhanjem dodamo klinčke oziroma nageljnovih žbic in cimetovo skorjo, pri čemer moramo paziti, da mešanica nikoli ne zavre. Čeprav morate biti pri uživanju kuhanega vina previdni, saj je ne nazadnje le alkoholna pijača, so sestavine v njem v resnici zdrave in zelo koristne.

Klinčki so živilo, ki dajo kuhančku aromatično piko na »i«

Klinčki ali nageljnove žbice imajo sladkast in izjemno aromatičen okus, njihova struktura pa je oljnata, saj vsebujejo evgenol, ki je tudi ključna sestavina, ki klinčkom daje zdravilne in hranilne lastnosti. So odličen vir magnezija, kalcija, kalija, vitamina C in vitamina K ter dietetičnih vlaken.

 

Klinčki naj bi uravnavali raven inzulina v krvi in tako ščitili pred sladkorno boleznijo, preprečevali zgoščevanje krvi in ščitili pred nastankom krvnih strdkov. Sestavine v klinčkih blagodejno delujejo tudi na želodčno razjedo, pospešujejo izločanje želodčnega soka in prebavo, zavirajo nastajanje črevesnih plinov in blažijo krče gladkih mišic.

Med drugim so klinčki sestavni del nekaterih zdravil proti kašlju, saj njihova sestavina - eterično olje lajša dihanje in izkašljevanje. Nekatere študije so pokazale tudi, da določene sestavine v klinčkih spodbudijo nastanek encimov, ki nevtralizirajo nekatere strupe v tankem črevesu in jetrih ter tako zavirajo strupenost kancerogenih snovi.

Cimet – za ogrevalni učinek in krepitev odpornosti

Cimet je bogat vir hranil. Kot klinčki tudi cimer vsebuje ogromno magnezija, dietetičnih vlaken, železa in kalcija, vsebuje pa tudi veliko antioksidantov (epikatehin, kamfen, evgenol, fenol, salicilna kislina in tanini). Raziskave pa so med drugim pokazale, da dodajanja cimeta v tople napitke še dodatno poveča delovanje antioksidantov, ki so prisotni v čaju. Cimet velja za eno najstarejših naravnih "zdravil", ki ga lahko uporabljamo za skoraj vse – proti diareji, mrzlici in gripi.

Cimet tudi znižuje krvni sladkor in izboljšuje profil glukoze pri osebah s sladkorno boleznijo tipa 2, raven trigliceridov in slabega holesterola v krvi, kar so potrdile tudi raziskave na osebah s to boleznijo, ki so na dan dnevno zaužile od enega do šest gramov cimeta na dan.

Raziskav, ki bi na kakršen koli način potrdile učinkovitost prekuhanih klinčkov in cimeta v kuhanem vinu, sicer ni, glede na to, koliko zdravilnih učinkov imata ti dve začimbi sicer, škoditi ravno ne moreta. Če pogledamo njegove sestavine, se v kuhanem vinu pravzaprav skriva mnogo zdravja. Rdeče vino, cimet, klinčki in citrusi – sama zdravju koristna živila. Hkrati tudi beli sladkor lahko zamenjamo z bolj zdravim rjavim trsnim ali celo z medom.

Glede na povedano, je pravzaprav edina ovira pri pitju priljubljenega »kuhančka« prekomernost. Ob veselem vzdušju v dobri družbi, nas, kot pravimo, rado »zanese«. A konec koncev gre za alkoholno pijačo in v njej je potrebno uživati brez pretiravanja.

Poleg tega vas bo kuhano vino v mrzlih dneh prijetno ogrelo, saj si boste na topli skodelici greli roke, sladkor v njem vas bo napolnil z energijo, dišave in družba, v kateri ga boste srkali, pa bodo na vaš obraz narisale nasmeh. Skrivnost pozitivnih učinkov kuhanega vina je seveda v zdravi meri. Zato ga kot takega tudi uživajte, da bo služil vašemu zdravju.

VITIN RECEPT ZA KUHANČKA

Sestavine za pripravo kuhančka:

  • 1 l belega ali rdečega vina
  • 3 dcl vode
  • 10 žlic rjavega sladkorja
  • rezine pomaranče (po okusu)
  • olupljeno limono ali rezino (priporočamo olupek – vino manj greni)
  • cimet (po okusu)
  • klinčki (15+)
  • ingver v prahu (ščepec)
  • brinove jagode (po okusu, vendar ne pretiravajte!)

Priprava kuhanega vina

Naštete sestavine za kuhano vino damo v lonec in kuhamo skoraj do vretja. Preden vino zavre, ga odstavimo in natočimo v kozarčke. In to je vsa umetnost! Sedaj pa na zdravje!