Zdravilni napitek, ki odžene prehlad

Zdravilni napitek, ki odžene prehlad in okrepi imunski sistem

Da bi v najbolj prazničnem mesecu leta ostali zdravi, si lahko pomagamo s pitjem ingverjevega čaja. Po tem čudežnem napitku velikokrat posegamo, ko se nas loteva prehlad in ko nam pade odpornost. Pripravimo si ga lahko zjutraj, da nas nekoliko poživi in nam da zagon za prihajajoči dan.

Alternativna starodavna začimba

Ingver je namreč izjemno priljubljena tropska začimba, ki jo na Kitajskem v alternativni medicini za zdravljenje številnih bolezni, uporabljajo že več kot 2.000 let. Skrivnost njene priljubljenosti se torej skriva v njenih zdravilnih učinkih.

Sveži ingver, ki vsebuje več kot 80 odstotkov vode, ima v sebi še veliko izjemnih snovi, ki na naše telo delujejo blagodejno. Ena izmed najpomembnejših sestavin je  borneol. Govora je o kemijski spojini, ki pomaga pri znižanju temperature in prepričuje raznorazna vnetja. Je odlična rešitev tudi za blaženje kašlja obenem pa deluje tudi antibakterijsko. Znan je kot antioksidant, ki preprečuje slabost in morsko bolezen ter znižuje holesterol.   

Uporablja se lahko na različne načine, najpogosteje se ga poslužujemo v obliki napitka. Ima specifičen, pekoč okus. Kako močan je okus čaja, je odvisno od občutljivosti naših brbončic, zato si ingverjev čaj pripravimo s toliko ingverja, da nam okus ugaja.  Sama priprava napitka pa je sila hitra in enostavna.

Za pripravo čaja potrebujemo tri sestavine:
-       25 gramov ingverja
-        1 liter vode
-        med ali katero drugo naravno sestavino

Priprava:
Ingverjevo korenino olupimo in narežemo na tanke rezine. Zavremo vodo, vanjo stresemo rezine ingverja in  približno 10 minut, počasi kuhamo na nizkem ognju.  Po želji, lahko korenino ingverja tudi naribamo, s čimer se bo iz korenine med kuhanjem izločilo še več koristnih snovi. Precedimo, prelijemo v skodelico in po želji sladkamo. Da bi bil čaj še bolj učinkovit, lahko dodamo nekaj limoninega soka, vendar takrat, ko je napitek že malo ohlajen.