Zdrava hrana z žara

Zdrava hrana z žara

Sezona piknikov in peke počasi dosega vrelišče. Da bi vaša hrana izpod žara izstopala po kakovosti in kvaliteti, vam tokrat ponujamo nekaj nasvetov uporabe zdravih živil, ki bodo osvojiti in zadovoljiti še tako zahtevne brbončice.

Recept je dokaj preprost: ščepec izvirnosti, delček zdravilnosti, in kanček sladkobe za popolno difuzijo okusov. 

Z vitamini obogateno z žarom zagotovljeno

Avokado

Avokado je izjemno zdravo živilo, ki ga lahko kombiniramo na tisoč in en način. Lahko ga uživamo samega, kot prilogo, iz njega pripravimo namaz ali ga dodamo v smoothie. A kot kaže, ga lahko damo tudi na žar. Preprosto narežite sadež na dva dela, odstranite koščico, nanj nanesite nekaj olivnega olja in ga pecite na žaru za nekaj minut. Napolnite ga s salso, jogurtom ali ga preprosto užijte takšnega, kot je.

Tofu

Tofu je odlična hrana za vegane in vegetarijance. Bogat je namreč z beljakovinami in če ga pripravimo pravilno je izjemno okusen. Preprosto ga marinirajte v običajni sojini omaki in položite na žar.

Brstični ohrovt

Če brstični ohrovt popečete na žaru, zelenjava pridobi povsem nov okus. Postane hrustljav in veliko bolj okusen kot le prekuhan brstični ohrovt. Brstični ohrovt ni po okusu vsakega, a vredno je poskusiti ali vam ustreza, če ga pripravite na žaru.

Polenta

Polenta je odlična na žaru, zato jo vsekakor uporabite kot prilogo. Polento najprej skuhamo v vodi, tako kot bi jo pripravili običajno iz koruznega zdroba, nato še vročo vlijemo na večjo desko ali pekač v debelini 1 centimetra. Počakamo, da se ohladi. Narežemo jo na kose poljubne velikosti in oblike, nato pa jo položimo na žar. Dodamo ji lahko tudi sir, ki se s polento lepo zapeče in da okus dimljenosti.

Jajčevci

Ta zdrava zelenjava je naravnost odlična priloga k mesu. Jajčevec preprosto narežete na lističe, nanj nanesete nekaj olja in vržete na žar. Jajčevec je pečen, ko je na vrhu zlato rumen. Uporabite ga lahko kot prilogo ali kot glavno jed. Možnosti je nešteto.

Cvetača

Cvetača je mesnata in polnega okusa, hkrati pa je bogata z vitamini in minerali. Če ji dodamo nekaj zelišč in olja ter jo popečemo na žaru do zlato rumene barve, je lahko še kako okusna.

Bučke

Bučke na žaru so v času piknikov nepogrešljive in nanje se pogosto spomnimo. Preprosto jih narežemo, naoljimo in položimo na žar. Bučke postanejo sladke in izjemno okusne. Hkrati pa so tudi izjemno zdrave, zato so odličen dodatek k jedem na žaru.

Izpod žara do sladic

Ananas

Malo manj običajna pa je peka ananasa na žaru in zelo verjetno tudi malo poznana. A to je lahko odlična poletna sladica. Dodajte nekaj sladkorja (lahko ga tudi izločite, sladica bo ravno tako sladka) in cimeta in dobili boste sladico, ki ima malo kalorij, a je izjemno okusna.

Banane

Super sladke banane lahko pečemo na žaru. Dodajmo jim malo medu in cimeta, če želite tudi malo ruma in sladica je pripravljena.

Lubenica

Presenečeni bi bili, da je lubenica na žaru izjemno okusna. Uporabite jo lahko kot solato ali sladico, odlično pa gre v kombinaciji z mehkim sirom, kot je feta sir.

Pravijo, da se za vsak okus nekaj najde, pa dober tek!