Wow dejstva o čebulni lupini, ki jih niste vedeli!

Wow dejstva o čebulni lupini, ki jih niste vedeli!

Čebulno lupino največkrat uporabljamo samo za barvanje velikonočnih jajc. Je tudi pri vas tako? Potem je nujno, da spoznate, kaj ste v bistvi do zdaj vsakokrat zavrgli. Čebulne lupine v sebi skrivajo »barvito« zdravilno moč, ki vam bo pomagala ohranjati zdravje, uporabili pa jo boste lahko tudi v druge namene.

Zdravilni učinki čebule so poznani že tisočletja. Čebula vsebuje veliko vitamina C, flavonoidov, deluje protivnetno in antioksidativno. Le malokdo pa ve, da je teh snovi v lupini, v tistem delu čebule, ki jo običajno zavržemo, tudi do 10-krat več hranljivih snovi kot v sredici. 

S »plaščem« čebule nad številnimi boleznimi

Čebulna lupina vsebuje snov kvercetin, rastlinski pigment, ki izredno dobro znižuje pritisk in regenerira ožilje. Kvercetin spada med flavonoide, bolj natačno med flavonole, študije pa dokazujejo, da je ravno kvercetin med vsemi flavonoidi najbolj aktiven. Deluje protivnetno, protitumorno, deluje kot močan antioksidant, zavira alegijske odzive (iz celic sprošča histamin), zato mnogi z njim zdravijo seneni nahod, preprečujejo gripo in druge virusne okužbe. Zdravi tudi bolezni ustne votline, astmo in težave s sečili. Poleg tega kvercetin preprečuje nastajanje krvnih strdkov, oksidacijo maščob, poškodbe arterij in skrbi za čistost in pretočnost ožilja.

Kako in kje uporabiti lupino čebule?

Dodate jo lahko praktično k vsem jedem, brez izjem. Tudi, ko kuhate juho, krompir, jo dajte v vodo. Dodajte jo tudi k vsem jedem, ki jih pečete. Seveda lupino odstranite, preden postrežete jed. Nekateri lupino tudi zmeljejo v prah in pojedo.

Ob tem moramo dodati, da je pretiravanje s kvercetinom lahko škodljivo, zato ga ne uživajte v obliki prehranskih dodatkov, pač pa samo v naravni obliki. S tem boste v telo vnesli še veliko drugih koristnih snovi.

Znanstveniki so ugotovili, da uživanje kvercetina ne povzroča kontradikcij z drugimi zdravili, poleg tega pa je to poceni in preprosto zdravilo, ki bi ga lahko uživali vsi ljudje.

Kot zanimivost ...

Po besedah vrtnarjev uporaba čebulnih lupin v vrtnarstvu prinese številne pozitivne stvari, saj velja za eno izmed najbolj učinkovitih sredstev za vrtnarjenje za zdravje in plodnost rastlin. Zaradi baktericidnega delovanja odganja škodljivce in zajedavce in povečuje odpornost rastlin na različne bolezni. 

Še namig: da so čebulne lupine res zdrave, jih čez noč namočite v vodo in s to vodo zalijte vrt, ali rože na balkonu.