VITA svetuje: 4 jogijske vaje, s katerimi prestrežete z bolečinami v hrbtenici

VITA svetuje: 4 jogijske vaje, s katerimi prestrežete z bolečinami v hrbtenici

Znana jogijska modrost pravi, da si mlad toliko, kolikor je mlada tvoja hrbtenica. Za čim bolj prožno in zdravo hrbtenico skrbijo tudi v društvu Joga v vsakdanjem življenju. Tovrstna joga temelji na starodavnih in preizkušenih principih tradicionalnega znanja za doseganje celostnega fizičnega, mentalnega, družbenega in duhovnega zdravja. Avtor sistema joge v vsakdanjem življenju Vishwaguru Paramhans Maheshwaranande je zasnoval 8 stopenjski program vadbe, ki pri nas vključuje posebne programe, kot so joga za hrbtenico, joga proti stresu, joge za starejše, joga za slepe in slabovidne, joga za otroke, joga za moč in meditacijo samoanalize.

V primerjavi z vadbami, ki jih v zdravstvenih domovih izvajajo fizioterapevti, se po mnenju učiteljice joge Klaudije Lovenjak, tovrstne vaje v veliki meri ne razlikujejo.

Ključ je v sproščanju in posvečanju viru življenja - dihanju

Vsaka vadbena ura se začne s sproščanjem kar zajema približno tretjino vadbene ure in se skozi stopnjo potem stopnjujejo tehnike sproščanja. Pri samih vadbah se vadbeniki najprej naučijo pravilne aktivacije stabilizatorjev trupa ter pravilnih prehodov iz enega v drug položaj. Zelo veliko pozornost, predvsem pri vadbenikih, ki imajo težave s hrbtenico, posvečajo tehniki dihanja, velik pomen pa posvečajo tehniki mudre, kjer gre za aktivacijo mišic medeničnega dna, ki so pravtako zelo pomemben del pri stabilizatorjih hrbtenice.

Učiteljica joge v vsakdanjem življenju Klaudija Lovenjak, nam je pokazala 4 primerne vaje, ki se jih lahko lotijo posamezniki z težavami v hrbtenici.

VAJA 1. Dvig medenice od podlage

Način izvajanja: Lezite na hrbet, pokrite noge ter roke položite ob telo. Počasi pričnite s spuščanjem in dviganjem medenice od podlage.

VAJA 2: Dvig rok od podlage

Način izvajanja: Lezite na trebuh in roke iztegnite pred sebe. Počasi pričnite z dvihovanjem obeh rok hkrati. Za nekaj sekund roke držite iztegnjene v zraku, nato spustite.

VAJA 3: Vaja mačka brez izbočenega ledvenega dela

Način izvajanja: Postavi se na vse štiri − dlani in kolena naj bodo na tleh. Dlani naj bodo vzporedne z rameni in kolena z boki. Ustoliči hrbet in skloni glavo ter nekaj sekund zadrži ta položaj. V tem položaju je hrbtenica zaobljena Nato se vrni v prvotno stanje kjer je hrbtenica vodoravno s podlago.

VAJA 4: STABILIZACIJA STOJE

Način izvajanja: Vstanite in se nekoliko sklonite naprej ter izmenično dvigujte desno in levo roko ter nato obe roki naenkrat.