Valentinovo – naj bo v prvi vrsti dan, posvečen ljubezni do sebe!

Valentinovo – naj bo v prvi vrsti dan, posvečen ljubezni do sebe!

Zakaj v 21. stoletju še vedno idealiziramo koncept romantične ljubezni?

Valentinovo – dan zaljubljencev in romantičnih oprijemov.

Percepcija dojemanja valentinovega je po našem mnenju izkrivljena in včasih celo "širi krivo vero". Vero v romantično ljubezen, ki mora biti točno taka, kot so jo opisovali pomembni pisatelji, taka, da so v zgodovini človeštva zanjo krvaveli, ali taka, kot je bila v času naših dedkov in babic. No, nič od naštetega ne bi smelo biti idealistično. Ljudje ne bi smeli hlepeti po iluziji romantične ljubezni, ki naj bi izpolnila in osmislila naše življenje in prav tako ne bi smeli polagati vse upe v srečno življenje samo in zaradi partnerskega odnosa.

Če ne ljubimo sebe, ne moremo ljubiti drugega

Ljubezen moramo najprej nositi v sebi.

Romantična ljubezen nosi v sebi dramatično vznesenost, je požrtvovalna, sebična in pretirano radodarna, zato v svoji osnovi ni najbolj zdrava. Ljubezni ne moremo kupiti, ne podariti, niti izsiliti.

Sistem romantične ljubezni je tudi tesno povezan tudi z ljubosumjem. Ko si v nekoga zaljubljen, ga hočeš samo zase. Ampak ljubezen ni in ne bi smelo predstavljati okovja. Partnerja si morata v prvi vrsti dajati svobodo, se zavedati svojih potreb, ciljev in želja in poskrbeti za lastno srečo. Srečo si namreč kalimo sami.  

V teh dneh, ko nekateri praznujejo romantično ljubezen, lahko izkoristimo priložnost in to ljubezen poiščemo v sebi. Vzemite si čas, da se zazrete vase, ugotovite, kaj in kdo nas v resnici osrečuje in k čemu stremite: bodisi v odnosih, službi, poslih in življenju nasploh. Ljubezni ni potrebno iskati, po njej hrepeneti, ampak jo je treba najprej najti pri sebi in v sebi. Ko odpremo svoje srce, odpremo pot ljubezni, ki se nato razširi na ljubezen do drugih in do vsega, kar je.

Prej, kot bomo sebe sprejeli kot stvarjenje ljubezni in delovali iz ljubezni, prej se bo tudi naša okolica pričela spreminjati in vesolje nam bo podarilo ugodne situacije, spoznali bomo pomembne ljudi, morda tudi ljubezen našega življenja – in to takrat, ko boste najmanj pričakovali. Poiščite ljubezen v sebi, imejte se radi in živeli boste življenje, kakršno ste si zamislili.

Valentinov dan je dan ljubezni do sebe in drugih in ne zgolj praznik zaljubljencev. Negujte to ljubezen v sebi in manifestirala se bo v svojem najsijočem siju.  

Naj bo vsak dan, ljubezni poln dan!