Tudi vi večkrat posežete po partnerjevi zobni ščetki? Nikar!

Tudi vi večkrat posežete po partnerjevi zobni ščetki? Nikar!

Ko na potovanju ugotovimo, da smo s seboj pozabili vzeti zobno ščetko, je prvo, kar nam pade na pamet, »saj bom uporabila njegovo«. Napaka!

Razlogi zakaj to ni najbolj primerno

Čeprav se s partnerjem poljubljamo in si medtem izmenjujemo slino, to ni isto, kot če si z njegovo zobno ščetko umivamo zobe.

Zobna ščetka namreč nosi tudi lastnikove mehke zobne obloge, zobni kamen in ostanke hrane.

 

Nekateri mikroorganizmi lahko na zobnih ščetkah preživijo tudi do enega tedna. Ob uporabi zobne ščetke pa se prenesejo v ustno votlino uporabnika. Na ta način lahko prenesete določene bakterije v svoja usta, kar lahko povzroči bolezen dlesni.

Če se vseeno odločite, da si boste v izjemnih primerih izposodili partnerjevo zobno ščetko, pa poskusite to narediti čim bolj varno.

 

Najprej ščetko temeljito očistite pod tekočo vodo, nato uporabite ustno vodico in jo namočite v njej. To ponovite tudi po umivanju zob, da boste na ta način zaščitili tudi lastnika zobne ščetke.   

 

Še napotek

Priporočamo pa, da svojo zobno ščetko menjate vsaj na tri do štiri mesece, vsekakor pa je dobro, če jo zaradi vseh bakterij, ki se na njej kopičijo, zamenjate po vsakem prebolelem sezonskem obolenju.