Trobentica-zdravilna znanilka pomladi

Trobentica-zdravilna znanilka pomladi

Letos so spomladanske cvetlice zaradi mile zime, kar hitro pokukale izpod zemlje, mi pa jih sedaj že veselo trgamo v šopke, ki krasijo naše hiše. Seveda je vsem jasno, zakaj trobentici rečemo trobentica. Le kdo ni kot otrok pihal na cvetove trobentice, ki je služila za glasbilo? A le malokdo ve, da imajo nekatere spomladanske rože tudi uporabne in zdravilne lastnosti in jih za to uporabljamo v kulinariki. S cvetovi trobentic namreč lahko popestrimo spomladanske solate in jih obogatimo s koristnimi hranilnimi snovmi, iz posušenih cvetov pripravimo zdravilni čaj ali pa trobentice uživamo sveže takoj ko jih utrgamo.

Zdravilne lastnosti trobentice

Trobentica na naše telo deluje pomirjevalno, zato se uživanje trobentic še posebej priporoča v stresnem času, ko smo napeti ali živčni.

Ker se v samih listih trobentice se skriva ogromno vitamina C, jo uporabljamo tudi za čiščenje telesa. Poleg pomirjevalnega učinka pomaga trobentica tudi pregnati nespečnost, glavobole, migrene in revmatska obolenja ter pomaga pri celjenju lažjih ran. Čaj, ki ga pripravimo bodisi iz listov ali korenin same rastline lajša tudi prehlad, kašelj, gripo, bronhitis in pljučnico Vsebuje pa tudi snovi, ki jih ima aspirin, zato se uživanje pripravkov iz trobentic odsvetuje nosečnicam in osebam, ki so občutljivi na aspirin.

Uporaba

Rastlina se lahko uporablja v celoti saj so užitni tako cvetovi, kot listi in korenina. V naravi je najbolj preprosto, če cvet trobentice odtrgamo in ga pojemo. Najprej pa seveda okusimo sladek nektar, ki se skriva v samem cvetu ter zraven še zatrobimo.

Cvetne liste trobentice brez zelenih čaš nabiramo od januarja do maja, njene korenine pa izkopljemo jeseni ali preden rastlina cveti. Iz posušenih cvetov pripravljamo tudi čaje, vendar je pri sušenju potrebna posebna pazljivost. Najpomembneje je, da jih posušimo hitro, saj le tako ohranijo barvo in vse svoje zdravilne lastnost. Če torej želimo spomladanski čas prebiti čim bolj zdravi, si naberemo za dlan trobentic, jih prelijemo z vrelo vodo, pustimo nekaj minut, in brez vseh dodatkov popijemo. 

Kadar se odločimo za nabiranje korenik, moramo biti pozorni, da ne uničimo prevelike količine rastlin. Prav tako pa moramo pozorno opraviti njihovo čiščenje. Nikoli korenin ne namakamo dalj časa, saj s tem korenine izgubijo veliko zdravilnih učinkovin. Korenine s krtačo očistimo v hladni vodi. V senci na zračnem prostoru jih posušimo in iz njih pripravimo tinkturo, ki ima pomirjevalni učinek.

Za krepitev srca, posebej srčnim bolnikom, pa se priporoča uživanje vina iz trobentic. Njegova priprava je zelo preprosta. V liter belega vina namočimo tri pesti trobentic, brez zelenih cvetnih čaš in jih na sobni temperaturi pustimo namočene za tri tedne. Nato precedimo, vino pa hranimo v hladnem in temnem prostoru. Za krepitev srca se priporoča samo požirek vina na dan, srčnim bolnikom pa 2 žlici vina trobentic na dan.