Svetovni dan brez tobaka 2019

Svetovni dan brez tobaka 2019

Vsako leto 31. maja, Svetovna zdravstvena organizacija (SZO) in svetovni partnerji obeležujejo Svetovni dan brez tobaka (SDBT). Kampanja je priložnost za ozaveščanje o nevarnih in smrtonosnih učinkih, ki jih povzroči uporaba tobaka in izpostavljenost pasivnemu kajenju ter priložnost za odvračanje uporabe tobaka v vseh oblikah.Letošnji svetovni dan brez tobaka se osredotoča na več načinov izpostavitve vpliva tobaka na zdravje pljuč, nastanka kroničnih bolezni dihal, in tuberkoloze, ter onesnaževanje zraka.

Kajenju tobaka pripisujemo veliko breme bolezni in prezgodnjih smrti, zato na ta dan po vsem svetu opozarjamo na hude posledice uporabe tobaka in spomnimo na ukrepe, ki zmanjšujejo uporabo tobaka in tako varujejo zdravje ljudi. 

Od obolenj do smrti

 

Kajenje tobaka je glavni vzrok za nastanek pljučnega raka in je odgovoren za več kot dve tretjini smrti zaradi raka pljuč na svetovni ravni. Izpostavljenost pasivnemu prav tako povečuje tveganje za nastanek pljučnega raka.

Že ena pokajena cigareta na dan poveča tveganje za srčni infarkt in možgansko kap.

 

Zaradi bolezni srca in ožilja umre v svetu več ljudi kot zaradi kateregakoli drugega vzroka smrti. Ne glede na obsežne in resne posledice uporabe tobaka na zdravje srca in ožilja, pa javnost ne ve, da je tobak vodilni vzrok bolezni srca in ožilja in vzrok približno 12 % smrti zaradi bolezni srca in ožilja.

 

Kadilci imajo 2 do 4-krat povečano tveganje za koronarno srčno bolezen in možgansko kap. Pasivno kajenje pa za 20─30 % poveča tveganje za pojav srčno-žilnih bolezni. 

 

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) vse kadilce spodbujajo k opustitvi kajenja.

Le popolna opustitev kajenja lahko pomembno zmanjša tveganje za bolezni srca in ožilja ter druge bolezni, ki jih povzroča tobak, pravijo na Nacionalnem inštitutu za ajvno zdravje.

 

Torej, obstaja samo en pravi nasvet - nikoli ne začnite kaditi! Če pa že kadite, čim prej opustite kajenje. Pozitivna novica ob vsem tem je ta, da je 15 let po opustitvi kajenja tveganje za koronarno srčno bolezen enaka tistemu pri osebi, ki ni nikoli kadila.