Stiske doživljamo vsi, samo ne upamo si o njih spregovoriti

Stiske doživljamo vsi, samo ne upamo si o njih spregovoriti

V današnjem hitrem tempu življenja skoraj ne poznamo človeka, ki ne bi vsaj enkrat doživel stiske. Obdajajo nas strahovi, jeza, žalost, doživljamo izgube bližnjih ali težave v odnosih. In ko nas te stvari začnejo obremenjevati v našem vsakdanjem življenju, smo primorani, da si poiščemo pomoč. O stiskah in terapevtski pomoči smo se pogovarjali z magistro družinskih in zakonskih študij Majdo Baligač iz centra za svetovalno in terapevtsko pomoč SIJ.

Majda Baligač se s tovrstno terapijo v Beltincih ukvarja že dve leti. Svoj center, kjer nudi svetovalno-terapevtsko pomoč pa je poimenovala SIJ. »Samo ime nekako napeljuje na to, da ima vsak človek v sebi nek potencial, neko vrednost, ki jo nosi s sabo in da lahko zasije. Ne glede na to kdo je, kakšen poklic opravlja, vsak človek ima nekaj, da lahko s svojim sijajem doprinese k svetu.«

Vzroki stisk

Težave imamo vsi, in te po navadi izvirajo iz primarne družine v kateri smo odraščali. Pojavijo se že v otroštvu, nadaljuje v mladostništvo ter v odraslo dobo, ko se spopadamo z zakonskimi problemi in krizo identitete. Kot pravi Majda, je vse več tega, da se ljudje  spopadajo z nizko samopodobo, zasvojenostjo, ločitvami, napadi panike in tesnobo. Ljudje se v določeni točki življenja izgubimo, ne vemo več kdo smo in kakšne cilje imamo v življenju. Ko začnejo te stvari posameznika obremenjevati do te mere, da se spopada s stisko, je nujno, da si poišče pomoč.

»Vsak otrok je kdaj žalosten, jezen, osamljen. In če ni nikogar od odraslih zraven, da bi ta čustva zreguliral, potem otrok nekako ta čustva potlači, jih odreže in enkrat v odraslosti se to mora zregulirati in po navadi potem probamo ta nerazrešena čustva iz našega otroštva razrešiti v naših odraslih odnosih. Zato velikokrat pride do prepira v zakonu, ki pa včasih sploh nima veze s samima človekoma, ki sta zdaj v odraslem odnosu. Pride do nekega sprožilca, ki nam nekako sproži čustva, ki v otroštvu niso bila zregulirana.«

 

Potlačena čustva v otroštvu privrejo na plano v dobi odraslosti.

Do odprave stisk s pomočjo terapije

Ko posameznik poišče pomoč, že opravil pol dela terapije, pravi Majda. Terapevt posamezniku stoji ob strani, vse odločitve, ki posameznik sprejme, pa sprejme popolnoma sam. Čisto sam se odloči, da bo naredil določeno stvar. »Je pa res da klient s svojim terapevtom gradi nek odnos in pač vsebino tistega odnosa ponese v realen svet v odnosu do ostalih ljudi.«

Ciklus terapij obsega 12 terapij po 50 minut, terapevtska obravnava pa poteka 3 mesece. Raziskave so namreč pokazale, da se po 3  mesecih naši možgani navadijo na drugačno mišljenje, na drugačno vedenje in pa tudi drugačno čustvovanje.

»Terapija je uspešna takrat, ko mi ustvarimo en varen prostor. Ko starši povejo zakaj so prišli in potem se tudi njega vpraša zakaj pa on misli da je tukaj. Da tudi njemu damo glas, da slišimo njegova občutja, kako se on v družini počuti in takrat ko nekdo ima občutek, da je tudi on upoštevan, slišan je to že preboj, ostane na terapiji.« V centru SIJ posameznikom, namesto da bi govorili kako naj živijo, iščejo vzroke za tovrstne stiske, saj je ključnega pomena, da se najde sprožilec, ki posameznika pripelje do jeze.

Posebna igrica ki odpira številna teme

Majda Baligač je pred kratkim ustvarila prav posebno igrico s 55 karticami, katero uporablja tudi pri družinski terapiji. Kartice odpirajo določene teme, o katerih se pogosto ne pogovarjamo. Vključuje vprašanja na temo čustev, se pravi o tem, kako se počutimo, kdaj smo jezni ali žalostni, na temo odnosov, družine ter na individualni ravni so vprašanja o tem, zakaj sem poseben, kaj mi je všeč na meni itd.

Igra vsekakor povezuje in pripomore k temu, da se medsebojni odnosi poglabljajo. 

Igra "POVEŽIMO SE"