Spanje na panju kot štiri ure spanja

VITA svetuje: S spanjem na čebeljem panju nadomestimo štiri ure navadnega spanja

Ste kdaj pomislili da bi spali na čebeljem panju? Sliši se malo nenavadno, vendar pa so že številni prepoznali pozitivne učinke le-tega. S tem se ukvarjajo apiterapevti, katerih področje je zdravljenje ali preventiva ljudi s pomočjo čebeljih produktov. Vse v zvezi z apiterapijo smo se v oddaji Vita-življenje je lepo pogovarjali s čebelarskim mojstrom in apiterapevtom Štefanom Šemnom, ki je pred petimi leti začel s svojo čebeljo zgodbo. 

Apiterapija pomeni krepitev zdravja in lajšanje ter zdravljenje številnih težav s čebeljimi izdelki kot so med, propolis, matični mleček, čebelji strup ter zdravilno vdihovanje čebeljega aerosola. Čeprav apiterapevti pravijo, da čebelji pridelki blagodejno vplivajo na zdravstvene težave in jih odpravljajo, pa Štefan večji pomen daje preventivi. »Meni je bolj pomembna preventiva tega, ker zdravljenje ali ozdravitev neke bolezni je že težjega pomena, je bolj zahtevno, bolj odgovorno in časovno traja dlje časa.«

Spanje na čebeljem panju

Posebnost, ki jo nudi Štefan Šemen v svoji idilični hiški, je tudi spanje na čebeljem panju. Skrivnost je v odprtinah na čebeljih panjih pod ležiščem, skozi katere se neposredno sprošča aerosol, tj. čebelji hlapi oz. različni vonji po medu, propolisu, cvetnem prahu itd. V čebelnjaku na Melincih, kjer čebelarski mojster Štefan Šemen razvija svojo dejavnost apiterapije, najdete veliko koncentracijo čebeljega aerosola v prostoru. »Imam panje z odprtinami, nad katerimi je ležišče. Panji se odprejo in aerosol pod vami izhaja iz panja. Imamo še 40 panjev v tem čebelnjaku.« Vdihovanje aerosola ugodno vpliva na človekovo psihofizično počutje, učinkovit je pri zdravljenju stresnih obolenj, bolezni dihal in blažjih oblik astme. Ob hkratnem poslušanju brenčanja čebel je tovrstna terapija odlično sredstvo za umiritev in sproščanje od različnih psiho-fizičnih stresnih situacij.

Razlika med spanjem doma ter spanjem v tovrstnem čebelnjaku ob vdihovanju aerosola in poslušanju čebeljega brnenja, je po besedah Štefana očitna in velika. »Po nekih razlagah naj bi ena ura spanja doma in spanja tukaj bila 4:1, se pravi, s spanjem v čebelnjaku nadomestimo 4 navadne ure spanja doma.« Pomemben pa je tudi ambient. V čebelnjaku poleg 40 panjev, dveh postelj in dveh sedežev za sprostitev, ne boste našli nobene tehnologije, odsvetujejo pa tudi vse mobilne pripomočke, da se lahko posvetite sebi in uživate v tovrstnih čebeljih produktih.

Zdravilni čebelji produkti

Poleg same terapije, lahko pri Štefanu najdete pravo zakladnico vseh mogočih čebeljih produktov, od propolisa, cvetnega prahu, matičnega mlečka, čebeljega strupa do najrazličnejših vrst medu. »Imamo spomladanski cvetlični, tudi jesenski cvetlični ali planinski cvetlični med, akacijo, lipo, smreko, hojo, gozdni med, ajdov, sončnico, kraški žepek, šetraj, kar nekaj se jih nabere, ampak ne vse v enem letu.«

Kot najboljši produkt izdeluje Štefan zdravilno kombinacijo, oz. kot pravi, bombo za telo, iz 75% medu, 20% sveže mletega cvetnega prahu, 3% propolisa ter 2% matičnega mlečka. »To bi pa rekel je neke vrste bomba za telo, za preventivo, za športnike, za študente, po težjih boleznih, operacijah, nesrečah. Je dejansko vse v enem. Ampak moraš imeti pravilen postopek, ga pravilno pripraviti in seveda tudi pravilno dozirat.«

Cvetni prah: dviguje energijo, upočasnjuje nastajanje gubic, lajša težave s prostato, izboljšuje prebavo, krepi imunski sistem, zdravi neplodnost

Matični mleček: znižuje holesterol, lajša težave v menopavzi, znižuje krvni tlak, upočasnjuje staranje

Propolis: lajša vnetja grla, obnavlja poškodovana tkiva in rane, pomaga preprečevati nastanek parodontoze in kariesa.

Čebelji strup: lajša težave rakastega obolenja, multiple skleroze, pomaga pri zmanjševanju brazgotin, pospešuje krvni obtok in blaži revmatična obolenja.

Še dodatno razvajanje ob masaži in savnanju

Kot pravi Štefan, je zelo pomembno, da si pridobiš znanje za izvajanje medene masaže. »Med se najprej segreje na telesno temperaturo in se nato porazdeli, potapka po telesu od hrbtenice levo in desno in se tako 20 do 30 minut izvaja medena masaža z določenimi gibi. Najbolj pomembno je, če se ti na določenem delu hrbta označi del, ki ti pokaže prikrito bolezen. Na primer rak v začetni fazi ne boli, ko ga pa začutimo pa je že skoraj prepozno. Tako da medene masaže so v ta namen zelo koristne ali pa potrebne. Drugače pa so zelo pomembne za očiščenje, za boljše počutje, za relaksacijo in za naš hiter ali prezahteven tempo življenja.« Največkrat se medenih masaž poslužujejo ljudje zaradi slabega počutja ali psihične ter fizične obremenitve.

Še dodatno pa se boste lahko pri Štefanu Šemnu dodobra sprostili v novozgrajenih savnah. Poleg vsega tega goste vabi tudi prijetna lokacija ob reki Muri, do katere skozi gozd vodijo številne stezice in mrtvice.

Pogovor o apiturizmu je nastal v sklopu oddaje VITA - življenje je lepo.