Se vas loteva »zimska« depresija?

Se vas loteva »zimska« depresija?

Dnevi postajajo vse krajši, temperature so vse nižje in tudi sonce nas več ne razveseljuje vsak dan. Vsi ti dejavniki dokazano negativno vplivajo na naše počutje. V primeru, če se počutite zadnje čase žalostno, brez volje in energije, obstaja velika možnost, da ti dejavniki tudi vplivajo na vas.

Veste kakšni so znaki depresije?
-    Žalost, tesnoba in občutek praznine
-    Pesimizem in obup
-    Občutek krivde, manjvrednosti, nemoči
-    Pomanjkanje energije
-    Nemir in razdražljivost
-    Motnje spanja (nespečnost, zgodnje jutranje prebujanje ali pretirano spanje)
-    Motnje hranjenja (izguba apetita in znižanje telesne teže ali pretiran vnos hrane in dvig telesne teže)

Ste prepoznali nekaj od znakov tudi pri vas? Potem so potrebne spremembe!

Gibanje na svežem zraku!
Res je, nizke temperature in kratki dnevi so idealni za poležavanje na kavču. Različne raziskave so pokazale, da redna telesna aktivnost pozitivno vpliva tako na telo, kot na duševno počutje. Dovolj je že, da se vsak dan odpravite na kratek sprehod in s tem poskrbite za boljše počutje.

Vas skrbijo finance?
Pozimi ponavadi več zapravljamo, saj je tukaj veseli december in čas nakupovanja daril. Finančne skrbi lahko močno vplivajo na počutje, zato si postavite mesečni proračun in porabite samo toliko denarja, kot ga lahko. 

Vzemite si čas zase!
Praznični dnevi, ki so pred nami so ponavadi rezervirani za druženje z družino in prijatelji. Vendar, če potrebujete čas zase, si ga vzemite. Naj vam ne bo nerodno zavrniti vabila na različna druženja. Poskrbite zase in svoje počutje. 

Odpovejte se alkoholu.
Poleg vseh negativnih učinkov alkohola, ki jih že poznamo, alkohol še lahko poveča depresivne občutke, poleg tega pa vas bo prikrajšal za kakovosten spanec. In kakovosten spanec pa je zelo pomemben za preprečevanje depresije.

Kakšna so vaša pričakovanja?
Različna pričakovanja lahko naredijo življenje zanimo, ali pa ga spremenijo v serijo razočaranj. Zato je pomembno imeti realistična pričakovanja in se zavedati, da nič v življenju ni popolno. Pozabite na filme s srečnim koncem, punce, ki se smehljajo iz naslovnic vaše najljubše revije. Nič od tega ni res. Osredotočite se na sebe, na ta trenutek in majhne drobne stvari, ki vam lepšajo življenje.