RECEPT: Sirup iz smrekovih vršičkov

RECEPT: Sirup iz smrekovih vršičkov

SIRUP IZ SMREKOVIH VRŠIČKOV
Pomlad je najprimernejši čas, da se lotimo nabiranja smrekovih vršičkov. Sirup iz smrekovih vršičkov namreč pomirja kašelj, razkužuje dihalne poti, deluje blagodejno na dihala, pospešuje prekrvitev sluznice dihalnih poti in jo krepi, obnavlja in varuje. Nekje do sredine junija jih še lahko nabiramo in pripravimo zalogo sirupa za mesece, ko bomo z njim blažili težave dihal tako otrok kot odraslih. 

Smrekovi vršički so cenjeni zaradi zanimivega okusa, so izjemen vir vitamina C, vsebujejo pa tudi druge hranilne snovi - karotenoide ter pomembne minerale, predvsem kalij in magnezij
Zaradi visoke vsebnosti klorofila lahko smrekovi vršički pomagajo pri hitrejšem celjenju kože in prenosu kisika do celic. 
Antioksidanti, ki jih najdemo v njih, so odlični za nevtralizacijo negativnega vpliva škodljivih prostih radikalov v našem telesu. 
Smrekovi vršički pa pomagajo tudi uravnavati krvni sladkor in razstrupljati organizem
Sirup smrekovih vršičkov je torej nepogrešljiv v domači lekarni, njegova priprava pa je preprosta.

NABIRANJE SMREKOVIH VRŠIČKOV
Smrekove vršičke nabiramo spomladi, v maju in začetku junija, kasneje vršički postanejo smolnati in niso več tako okusni. Med sprehodom v naravi jih posmukamo s konca vej smreke, pri čemer smo pozorni, da drevesa s tem ne poškodujemo. Smrekove vršičke trgamo predvsem s spodnjih vej in se izogibamo zelo mladim drevesom, da s smukanjem ne upočasnimo njihove rasti. Vršičke nabiramo na različnih drevesih, ne na eni sami smreki, saj bo sicer škoda prevelika.

RECEPT
Za sirup iz smrekovih vršičkov potrebujemo mlade smrekove vršičke in sladkor. Nabrane smrekove vršičke po plasteh (plast vršičkov, plast sladkorja) nadevamo v steklen kozarec do vrha. Kozarec postavimo na sonce 40 dni, da se sladkor raztopi. Precedimo in damo v kozarce. Zaprte kozarce postavimo v hladen in temen prostor. Sirup lahko uporabimo kot sok zmešan z vodo, čistega kot sirup za izkašljevanje ali za slajenje čaja.


NASVET
Namesto belega sladkorja lahko uporabimo rjavi sladkor ali med. Če izberemo med, kozarcev ne postavimo direktno na sončno svetlobo, saj se lahko med ob vročih dneh “skuha”, s tem pa izgubi nekaj zdravilnih učinkovin.