POZOR: Pustna ličila so polna kemikalij!

POZOR: Pustna ličila so polna kemikalij!

Pust veselih ust se bliža s svetlobno hitrostjo. Evforija nad pustnim izborom letošnjih kostumov dosega vrhunec. Ličila, ki so del obvezne maske, pa že izginjajo iz polic drogerij. To je ta čas v mesecu, ko se lahko preobrazimo v nekaj, kar si želimo, in to brez kakršnihkoli zadržkov. Ampak POZOR! Najnovejše raziskave o vsebnostih ličil v določenih izdelkih so pokazale prisotnost nezaželenih kemikalij. 

Večina izdelkov vsebuje nezaželene sestavine

Mednarodni institut za potrošniške raziskave je med osmimi izdelki pod drobnogledom našel le enega, ki ne vsebuje zdravju ali okolju škodljivih sestavin. Večina tako vsebuje vrsto nezaželenih kemikalij, ki so še posebej problematična za (mlajše) otroke.

Na MIPOR-ju so ocenili kemijsko sestavo ličil, preverili, ali so označena tako, kot predpisuje zakonodaja in kako velika je embalaža glede na vsebino.

Na podlagi seznama INCI so na MIPOR-ju ocenili, če ličila vsebujejo neželene kemikalije. Iskali so predvsem mineralna olja, potencialno endokrine kemikalije in okolju nevarne kemikalije. V to skupino spadata dve kemikaliji, in sicer polyethylene terephthalate in polybuthilene terephthalate iz katerega so najverjetneje bleščice v ličilih.

Ličila na osnovi olja in vode

Potrošniki lahko izbirajo med pustnimi ličili na osnovi olja in na osnovi vode. Vsaka imajo svoje prednosti in slabosti. Prve je  lažje nanašati in odstranjevati, a so manj intenzivna in obstojna. Ličila na osnovi olja pa so bolj intenzivnih barv in obstojna, a jih je težje odstraniti. 

"Ta ličila tudi praviloma vsebujejo mineralna olja, ki, če niso dovolj prečiščena, lahko vsebujejo karcinogene aromatične mineralna olja ogljikovodike MOAH," je za Zvezo potrošnikov Slovenije opozorila Urša Šmid Božičevič.

Da se pust veselih ust ne sprevrže v manj prijetne in kisle nasmeške, je vredno upoštevati nasvete Zveze potrošnikov Slovenije in uporabiti zaupanja vredna ličila.

To so nasveti Zveze potrošnikov Slovenije:

1. Izogibajte se ličilom, ki vsebujejo mineralna olja, še posebej, če jih boste nanašali na ustnice. Na INCI seznamu jih poste našli kot Cera Microcristallina, Ceresin, Microcrystaline Wax, Ozokerite, Paraffin, Paraffinum liquidum, Petrolatum in Vaseline. Za otroško kožo tudi niso priporočljive dišave, ki sodijo med pogoste alergene, med drugim najbolj pogosto uporabljani limonene, linalool, citronellol.

2. Izraz kot je `hipoalergeno´ še ne zagotavlja, da je izdelek varen, oz. da na (otroški) koži ne bo povzročal alergije. Za ta izraz namreč ni natančno dogovorjeno, kdaj ga lahko proizvajalci uporabljajo in kakšni preizkusi morajo biti opravljeni, da je lahko zapisan na embalaži.

3. Posebej bodite pozorni na nanašanje ličil pri otrocih: Pred ličenjem preizkusite, ali morebiti otrok ni alergičen na kakšno izmed sestavin v ličilu. Ličilo nanesite na notranjo stran podlakti ali za uho. Počakajte vsaj eno uro in preverite, ali ni morebiti prišlo do alergijske reakcije. Otrok tudi ne  ličite okoli oči in ustnic: koža na teh področjih je zelo nežna in občutljiva.

4. Ličilnih umetnin ni brez čopiča in gobice. Ličila vedno nanašajte s čistimi pripomočki in umitimi rokami.

5. Imate doma še ličila od lanskega pusta? Pred uporabo preverite rok uporabe. Na deklaraciji boste našli sliko odprtega kozarca (simbol PAO) in življenjsko dobo izdelka po odprtju (v mesecih). V vsakem primeru pa lanskih ličil ne uporabljajte, če imajo slab vonj, ali če ste opazili, da je oljni del ločen od vodnega. V tem primeru je treba ličila zavreči.

6. Če želite letos kupljena ličila uporabljati tudi prihodnje leto, jih tesno zaprite in hranite v hladnem in suhem prostoru.