Pozabljeno vsestransko super živilo

Pozabljeno vsestransko super živilo

Poletje je najtoplejši čas, ki mnogim nariše nasmeh na obraz, spet drugim povzroča ne malo težav. In ravno poletje je idealno obdobje, za lahko ter osvežujočo prehrano, saj le tako lažje prestajamo vroče dni. Svetuje se, tako kot prilagajanje letnim časom, da prilagodimo tudi prehrano. Hrana mora kljub temu ostati uravnotežena in primerna za naše nemoteno delovanje organizma in za dovolj energije, ki jo telo potrebuje  za opravljanje celodnevnih aktivnosti. Pozabiti pa ne smemo niti na tekočino, katero je potrebno uživati čez celoten dan, da ne občutimo žeje. Kajti, ko smo žejni, nam telo daje signale, da je telo že dehidrirano. Za piko na i v dnevu, pa je potrebno poskrbeti še za zadostni vnos vitaminov ter mineralov, ki jih v poletnih mesecih dobimo s sočnim sadjem in zelenjavo.
 
LANENO SEME
Lanena semena so najbogatejši rastlinski vir omega 3 maščobnih kislin, ki vsebujejo še omega 6 maščobne kisline, vlaknine, beljakovine, vitamine B1, B2, C, E, karotene, cink, železo, kalcij, kalij, magnezij, fosfor,…
 
Kakšne ima koristi v prehrani?
Priporočljivo je, da uživamo nekje 1 žlico mletih lanenih semen dnevno (najbolje zjutraj na tešče s kozarcem vode).
 
Z uživanjem vsestranskega super živila izboljšamo imunski sistem, izboljšamo presnovo, znižamo slab holesterol v krvi, znižamo krvni pritisk, uravnamo krvni sladkor, blažimo vnetja v telesu, pridobimo energijo, zmanjšamo možnost za nastanek bolezni srca in ožilja,…
 
Mnogi se lanenih semen poslužujejo kot dodatek v solate, smoothije ali jutranje kosmiče, spet drugi jih uporabljajo za zunanjo uporabo in to kot uspešno lajšanje težav z aknami ali drugimi vnetji. 
 
A vseeno pazljivo
Lanena semena so bogat vir vlaknin, zato lahko povzročajo napihnjenost ali prebavne težave. V prehrano je najbolje lanena semena vključevati postopoma, nekje majhno čajno žličko dnevno za začetek, z povečano količino vode-tekočine. Lanena semena brez tekočine namreč lahko povzročijo zaprtje.