Pozabite na jabolčni kis, predstavljamo vam kokosov kis – novo super živilo

Pozabite na jabolčni kis, predstavljamo vam kokosov kis – novo super živilo

Kokosovo mleko, olje, voda, moka ... in sedaj še kis. Če mislite, da je to nekakšna nova marketinška poteza in izum, se krepko motite. Kokosov kis je pri nas resda manj poznan, a ga v jugovzhodni Aziji uporabljajo že več stoletij. S svojimi pozitivnimi učinki na zdravje pa je postal pravi hit in številka 1 tudi po našem izboru.

Do danes je veljalo, da je za naše zdravje najboljši jabolčni kis, a temu se je ob bok postavil kokosov kis, ki ga po novem kujejo v sam vrh super živil. V primerjavi z jabolčnim kisom ali katerikoli drugim kisom, je kokosov kis veliko ugodnejši za človeka, saj že v svoji naravni obliki vsebuje kulture, ki sprožajo proces fermentacije, vsebuje pa tudi več vitaminov in mineralov.

Kokosov kis se prideluje iz svežega nektarja kokosovih palm. Nastaja po postopku naravne fermentacije, ki poteka 60 dni, in vsebuje žive encime, proteinske molekule in ugodne bakterije, ki na človeški metabolizem delujejo izjemno ugodno.

Za zdrav in močan imunski sistem

Kemijske analize kokosovega kisa razkrivajo skoraj neverjetne vsebnosti vitaminov in mineralov. Žlica kisa namreč vsebuje 192 miligramov kalija, kar je toliko, kot pol banane. Kalij je v telesu zelo pomemben za ravnotežje elektrolitov, ki nadzorujejo visok pritisk in presnovo sladkorja. A to je šele začetek.

Vsebuje namreč veliko železa, cinka, kalija, magnezija, fosfor ter 9 esencialnih aminokislin. Te igrajo vlogo pri oksidaciji krvi in ​​ohranjanju zdravja imunskega sistema.

Vitamina C je v kokosovem kisu 6-x več kot v jabolčnem. Kalcija ima kokosov kis 12-krat več, magnezija 70-krat več, železa pa celo 300-krat več kot jabolčni kis. Ravno tako pa vsebuje tudi 1000-krat več vitaminov iz skupine kompleksa B. 

Vitamini iz skupine B kompleksa odigrajo ključno vlogo v presnovnih procesih, pri delovanju živčnega in imunskega sistema, obnovi celic, nastajanju krvi in drugih pomembnih bioloških procesih. Življenje brez teh vitaminov praktično ni mogoče. 

Za izgubo odvečne teže

Ker vsebuje veliko probiotikov je odličen za zdravje našega črevesja, saj deluje na naše telo antibakterijsko, odpravlja zaprtje in lahko pomaga pri izgubi odvečnih kilogramov. Za razliko od jabolčnega kisa ni tako kislega okusa, je osvežilen, ima prijeten vonj, praktično pa je tudi brez kalorij. Če vas v jabolčnem kisu zmotijo delci, vam povemo, da tega v kokosovem kisu ne boste našli, saj je izredno čist. Ravno tako vsebuje veliko antioksidantov, zaradi katerih bo vaša koža sijoča in voljna.

Za lepoto

Vemo, da je kokos postal nepogrešljivi del kozmetike in kozmetičnih izdelkov. Razlogi za to so očitni, saj kokos blaži in pomaga pri težavah z aknami, gubami in dehidraciji kože. Priporočljiv je tudi za pomoč pri uravnavanju hormonskega ravnovesja.

Uživanje kokosovega kisa

Kokosov kis lahko pijete samostojno ali pa dodate k vodi in si pripravite osvežilno pijačo. Če želite izboljšati svoj prebavni sistem, dodajte žličko in pol kisa v kozarec tople vode in ga spijte pred obrokom. Lahko ga dodate k smoothijem (predlagamo, da vzamete kislo sadje ali zelenjavo). Dobro se prileže tudi v marinadah za meso. Navsezadnje se kokosov kis uporablja tudi na solatah.

Uživanje kokosovega kisa vam bo pomagalo pri preprečevanju zakisanosti telesa, ohranjanju zdravega imunskega sistema, lepote, pomagal vam bo pa tudi pri izgubi odvečnih kilogramov. Vse v enem. Privoščite si ga.