Očistimo telo strupov

Očistimo telo strupov

Ledeni možje so za nami, poletje je pred vrati. V teh dneh bomo že lahko občutili nekoliko višje temperature in več sončnih ur.  
Začela se je tudi že sezona piknikov, sladoleda in ostalih malih pregreh, ki obremenjujejo naš organizem, predvsem jetra. 


Kot vemo, so jetra tisti organ, ki ima najpomembnejšo vlogo pri izločanju strupov, so vodilni organ pri tem procesu v telesu. Čeprav se jetra nenehno obnavljajo, lahko napačna prehrana, stres, uživanje alkohola in dolgotrajno jemanje zdravil povzročijo zamaščenost jeter, kar upočasnjuje proces razstrupljanja našega telesa in močno vpliva na naše vsakdanje počutje ter zdravje.
Posledica zamaščenosti jeter je upočasnjena presnova ogljikovih hidratov in shranjevanje manjše količine glukoze, kar pomeni, da naše telo ne prejme novega vala energije, ki ga potrebuje za optimalno delovanje. To občutimo kot nenehno utrujenost, v nekaterih primerih pa celo izčrpanost. Poleg tega se to kaže tudi v slabši prebavi in »padcu« imunskega sistema, kar vpliva na naše splošno fizično počutje.
Da se to sezono izognemo slabemu počutju, utrujenosti po obrokih in lepe sončne dni izkoristimo v vsej njihovi polnosti, nekaj nasvetov.
Jetra imajo izredno sposobnost samoobnavljanja, pri tem pa jim lahko pomagamo tudi sami, z zdravo prehrano, gibanjem in zelišči, kot sta pegasti badelj in kurkuma, ki varujeta jetra in pospešujeta procese razstrupljanja.

Kurkuma kot močan naravni antioksidant preprečuje kopičenje škodljivih maščob v jetrih, pomaga ohranjati zdravje jeter in spodbuja njihovo optimalno delovanje. Poleg tega pomaga tudi pri krepitvi imunskega sistema in pozitivno vpliva na zdravje kože. 

Pegasti badelj pa je velik zaveznik naših jeter in ga lahko uživamo v obliki olja, semen ali izvlečkov. Iz semen lahko pripravljamo čaj ali pa si mleta semena preprosto vmešamo v jogurt ali skuto za zajtrku. 

Da se bomo poleti počutili dobro in samozavestno v svojem telesu, pa da se ob tem ne bi odrekali sladicam in sladoledu, lahko vedno izberemo t.i. bolj zdrave različice.

Sezona sadja se je že začela. Zorijo prve jagode, tudi češnje, kmalu pa bo tudi drugega sadja v izobilju. Sladice iz sadja so torej tiste, ki si jih v tem obdobju pogosteje privoščimo. Pri pripravi teh lahko kot namesto navadnega sladkorja uporabimo kokosovega, agavin sirup, tudi javorjev sirup ali nepredelan trsni ali brezin sladkor, seveda v zmernih količinah. Tudi, ko pripravljamo naravne sirupe lahko uporabimo našteta sladila. Omenjeni brezin sladkor lahko brez skrbi uporabljajo tudi sladkorni bolniki in otroci, vsebuje namreč ksilitol, ki varuje naše zobe. 
Lahko se lotimo tudi priprave kakšne presne sladice. Za slajenje uporabimo suho sadje, kot vezivo pa oreščke. Po želji dodajamo sadje. Presne sadne kreme lahko tudi zamrznemo in že imamo pripravljen okusen sladoled.