O vražah na novega leta dan, ki vam lahko prinesejo srečo!

O vražah na novega leta dan, ki vam lahko prinesejo srečo!

Med ljudmi še zmeraj krožijo različne vraže in običaji glede silvestrske noči in novoletnega dneva. Pa se jih večina še zaveda in drži? No, kakorkoli že, poznati jih ni odveč. Mogoče, vam pa ravno domiselna vraža prednikov prinese zdravja in sreče. Kdo bi vedel.

Sreča gre skozi želodec? Začini svojo srečo s pravilno izbiro hrane

Prehod v novo leto bomo nedvomno proslavili, tako kot se spodobi, s hrano in pijačo. Jedilnik silvestrske večerje po navadi zbiramo glede na okus, no ali pa kot večina prezaposlenih gospodinj zadnji hip. Da vam kakšen zaželen kos slastnega, a prepovedanega mesa ne bi zašel na krožnik, je potrebna merica vzdržnosti. Tako vsem gospodinjam na »novega leta dan« svetujemo, da pripravijo svinjino in ne perutnino. Ljudske vraže namreč pravijo, da svinjina prinaša napredek in srečo, ker prašiči po blatu rinejo naprej, medtem ko kokoši po zemlji praskajo nazaj in s tem simbolizirajo nazadovanje. V drugo, prepovedano kategorijo spadajo tudi jastogi, ki se premikajo ritensko.

Na mizah naj bi bile povsod jedi, ki simbolizirajo srečo, obilje, denar in zdravje. Poleg svinjine je dobro, da mizo obogatimo še z lečo, in sicer zaradi oblike, ki spominja na zlatnike in sarmo, ker naj bi kuhani zeleni listi zelja spominjali na zložen denar. Pri slednji verjetno večina izmed nas ne bo imela težav. 

Če vam od zgoraj naštetega še zmeraj ne diši, vas lahko razveselimo z novico, da štejejo tudi sladice. Zadostujejo namreč okrogle sladice, ki ravno tako simbolizirajo srečo in bogastvo. En krof na novoletni dan prižene srečo vsak dan. Glejte, da bo vsaj ena od jedi takšna, ki vam bo v letu 2012 prinesla srečo.

Sreča je srečati moškega 

Znan je tudi rek, da je na novega leta dan dobro, če je prvi gost v hiši moški. Če vstopi v hišo najprej ženska, prinese nesrečo. Tudi naj ne bi bilo dobro, če na cesti najprej srečamo žensko. Pa še to: če ženska prva srečo zaželi, nesrečni boste celih 365 dni. Nasvet: zaobidite prvo žensko voščilo.

Najprej pometi pred svojim pragom... le glej, da dobro!

Vraže se držijo tudi čiščenja. Pometanje na novo leto naj bi sprostilo neznane moči in prinašale blagostanje, ampak pozor! Šteje »pravilna« izvedba! Pometati je treba od praga proti mizi in ne nasprotno, sicer bi utegnila vreči srečo čez prag.

Kakor na novo leto, tako boš celo leto

V ljudskih rekih je moč zaslediti še druga verovanja povezana s prvim dnem v novem letu, skupna pa jim je misel, da moramo z dobrimi navadami pričeti takoj, saj se po 1. januarju leto pozna: Ako imaš na novo leto dolg, ne znebiš se ga vse leto; Vse leto boš delal to, kar si delal na novo leto; Kdor je na novega leta dan lačen, potem je lačen vse tisto leto. In še: "Kdor vstane zgodaj na novega leta dan, bo zgodaj vstajal vse leto. Kdor pa vstane pozno, bo vstajal pozno vse leto."

Čeprav so mnoge vraže že zdavnaj pozabljene, gre navsezadnje le za razna simbolna dejanja, voščila in navodila, kako bolje živeti in preživeti leto, zato morda le ni odveč, katero izmed njih upoštevati.

Želimo vam, da bo kljub vsem (praznim) verovanjem 2020 srečno!