Neverjetno odkritje: Vonj limone zvišuje samozavest!

Neverjetno odkritje: Vonj limone zvišuje samozavest!

Limono poznamo kot izjemno zdrav citrus, bogat vir vitamina C in drugih vitaminov, ter mineralov. Zadnja raziskava razkriva neverjetne učinke limone, ki bi lahko spremenila percepcijo lastnega telesa in pripomogla k samozavestni drži. 

Vdihni samozavest

Vonj limone vam lahko pomaga, da postanete bolj samozavestni, pravijo strokovnjaki iz Univerze Sussex, ki so preučevali, kakšne občutke vonj limone sproža v naših možganih. Zanimivo so odkrili, da lahko samo z vonjanjem limone dobite občutek, da ste bolj vitki, neverjetno kajne?

V raziskavi so spremljali 22 prostovoljcev. Prostovoljci so dobili navodila, naj hodijo mimo mest, kjer so sprožali določen vonj. Nato so jih prosili, naj na ekranu ocenijo velikost svojega telesa in percepcijo svoje teže.

 

Raziskovalci so odkrili, da je vonj limone dajal udeležencem raziskave občutek, da so lažji, medtem ko vonj vanilije občutek, da so težji. 

 

Ti rezulatati so se še bolj podkrepili, ko so vonj kombinirali z zvokom. Ko so poleg vonja limone, udeležeci slišali še visoke tone, so se počutili še lažje, in obratno, ko so poleg vonja vanilije zaslišali nizke tone.

Z oblačili do nižje telesne teže?

Kaj se lahko izcimi iz tovrstnih izsledkov raziskav, lahko samo ugibamo. Nekateri pa že razmišljajo, da bi s pomočjo odkritja lahko razvili interaktivna oblačila, ki bi vonj uporabljala za krepitev posameznikove samopodobe in spreminjanja občutkov glede telesne teže. Bomo videli.