Nevarnost zaužitega aluminija je podcenjena: Opozarjamo na previdnost!

Nevarnost zaužitega aluminija je podcenjena: Opozarjamo na previdnost!

Aluminij je eden najbolj razširjenih elementov na Zemlji, zato mu je bil človek vedno izpostavljen. A ne v takšnem obsegu, kot je to v zadnjih treh desetletjih. Z izdelki iz aluminija se rokujemo na dnevni bazi. Gre za razmeroma poceni surovino, iz katere izdelujejo aluminijasto posodo, ponve, pločevinke in bolje poznano (alu)folijo, ki nam služi za shranjevanje živil. Razmeroma malo izmed nas pa se zaveda, negativnih učinkov tovrstne uporabe.

Aluminij začne čez čas tihoma prehajati v vsebino posode ali embalaže, še zlasti kadar v njej pripravljamo in shranjujemo kisla živila. Tega se praktično niti ne zavedamo, ugotovimo pa šele, ko je naše telo prenasičeno z aluminijem in začne kazati očitne bolezenske znake, torej takrat, ko je že prepozno.

Zastrupljenost z aluminijem

Polemika okrog vsebnosti aluminija v kozmetičnih izdelkih, zdravilih, vodi in navsezadnje v zraku še vedno ne odklenka. Raziskave in študije vedno znova presenetijo z novimi okoliščinami, ki imenovani "surovini" podelijo rdeči karton. 

 

Že samo eno pivo ali kokakola na dan lahko vodita v zastrupljenost z aluminijem.

 

Po raziskavah sodeč aluminij povezujemo s številnimi sodobnimi boleznmi tega časa. Zastrupitev z aluminijev ima več razsežnosti. Zgodnji znaki zastrupitve z aluminijem so: napenjanje, glavoboli, razdražljivo črevo, suha koža, odpor do mesa, pogosti prehladi in zgaga. Pri hujših zastrupitvah nastopi paraliza, zmedenost, izguba spomina in koordinacije ter encefalopatija (možganska bolezen ali motnja, ki povzroča osebnostne motnje in nevrološke simptome). 

 

Ironično: Sodobna uporaba za sodobne bolezni

Aluminij danes praktično uporabljajo za izdelavo najrazličnejših sodobnih izdelkov, ki naj bi nam pomagali in olajšali naše življenje, paradoksalno pa je, da nas ravno ti pripeljejo do sodobnih bolezni.

 

V študijah so namreč izpostavljenost aluminiju povezali s slabšim delovanjem centralnega živčnega sistema, Alzheimerjevo boleznijo, boleznimi kostmi, alergijami, multiplo sklerozo, in rakom.

 

Majhno količino aluminija naše telo, lahko povsem predela, a večja količina zaužitega aluminija je brez ovinkarjenja, že problematična. Če k temu dodamo, da smo aluminiju izpostavljeni še preko zraka, hitro pridemo do kritične meje, ki vodi do počasne, a vztrajne degradacije našega telesa.

 

Ljudje z Alzheimerjevo boleznijo imajo višjo stopnjo aluminija v možganih. Bolniki z demenco imajo dvakrat toliko aluminija v laseh, kot zdravi ljudje. Aluminij je živčni strup, ki vpliva na delovanje imunskega sistema in lahko celo poškoduje genski zapis v človeških celicah.

 

Posebna nevarnost kuhanja v foliji

Alufolije ne uporabljamo le pri zavijanju hrane, temveč tudi pri kuhanju in pečenju. Ta postane problematična, ko jo uporabimo za peko na visokih temperaturah. Visoke temperature povzročijo, da se prične aluminij iz folije izločati in s tem okuži hrano.

 

Študija objavljena v reviji International Journal of Electrochemical Science (Mednarodni žurnal elektrokemične znanosti) je odkrila, da lahko izločanje aluminija iz alufolije povzroči nesprejemljivo visoke nivoje aluminija v hrani, ti bazirajo na načinu priprave in vrsti hrane.

 

Kako in na kakšen način se zavarovati pred tihim ubijalcem?

1. Preprečimo vnos aluminija s hrano in pijačo (reverzna osmoza je najbolj učinkovita metoda za odstranjevanje aluminija iz pitne vode).

2. Pazljivo beremo deklaracije in ne kupujemo izdelkov, ki vsebujejo aluminij (antiperspiranti, pecilni prašek, zdravila proti zgagi, pijače v pločevinkah, jedi v embalaži iz aluminija …)

3. Spodbudimo delovanje organov za izločanje. Aluminij izločamo pretežno z urinom, zato poskrbimo za dobro delovanje ledvic (pri tem nam lahko pomagajo prehranska dopolnila, npr. Pianto in Probiotični mikroorganizmi).

4. Poskrbimo za zadosten vnos vitamina C, ki na aluminij deluje kot kelator (to je snov, ki nase veže toksične kovine (izjemen vir C vitamin je Acerola).