Nasveti, kako se osvoboditi jeze

Nasveti, kako se osvoboditi jeze

Jeza v družbi še vedno velja za prepovedano čustvo, kar je povsem napačno. Ravno jeza je tisto čustvo, ki je najbolj intenzivno in agresivno, in to še bolj, kot si upamo priznati, zato bi o njej bilo potrebno govoriti na glas. Jeza je čustvo, ki rani, zaradi nje  se človek maščuje, udari, joka, postane depresiven ali ustvarjalen. Vsi zelo dobro vemo, kako je, če smo jezni, nase, na druge. Srce nam začne hitreje biti, stiskamo pesti, naše telo postane togo in nastrojeno, v obraz zardimo, besede pa kar letijo ...

Kako se torej osvoboditi jeze, ki nas uničuje in razjeda? Z majhnimi in preprostimi dejanji.

  1. Predihaj jezo

Je vaš fant zadnji moment odpovedal zmenek v dvoje, saj se je odločil, da si bo s prijatelji ogledal tekmo lige prvakov v pubu? Ok, nikakor ni lepo in ne mislimo ga braniti. Preden eksplodiraš in vanj zmečeš vse stvari (pa ne dobesedno), ti svetujemo, da zadevo PREDIHAŠ in v mislih zavestno odstraniš jezo. Umiri se, naredi par globokih vdihov in izdihov, v mislih si ponavljaj: jeza osvobajam te, in že boš bolj razumno pogledala na situacijo. Namesto da zanetiš prepir, ga raje pusti, da gre, pri tem pa seveda ne pozabi povedati, kako se ob tem počutiš (o čustvih in občutenjih je potrebno debatirati!). 

  1. Zapiši si misli

Če vam gredo besede težko iz ust je najbolje, da jih zapišete. Svoje jezne misli napišite na list papirja (nikar ne skoparite!), ga raztrgajte in vrzite v koš ali v ogenj. Naj s tem izgori in se raztrga tudi vaša jeza. Preprosto kajne?

  1. »Izboksaj«

Priskrbite si žogico za stiskanje, vrečo za boksanje ali le blazino. 'Izboksajte' jezo in jo stresite na drug objekt (govorimo o objektu in ne subjektu). 

  1. »Izjoči« jezo

Ne bojte se pokazati svoja čustva, nikoli in nikdar! Naj solze operejo čustva. Jezo lahko izkričite ali izjočete, učinek bo enak – čutili boste olajšanje.

  1. Šport je zdravilo za vse, tudi za jezo

Pojdite v fitnes, na sprehod ali tek v naravo. Migajte in (iz)stresajte svoja občutenja. Po športni aktivnosti se boste počutili veliko boljše, saj se bo v vas sprostil hormon sreče.