Najbolj priljubljen kofeinski napitek podaljšuje življenjsko dobo!

Najbolj priljubljen kofeinski napitek podaljšuje življenjsko dobo!

Si jutra brez aromatične kave ne znate predstavljati? Potem vas bo zagotovo razveselila novica o tem, da nam kava lahko podaljša življenjsko dobo. Kavo si po najnovejših podatkih lahko privoščite brez kančka slabe vesti. Razlogi za to, se skrivajo v njeni zdravilnosti.

Kava je bogata z antioksidanti. Eden najmočnejših antioksidantov je ravno v kofeinski kislini. Kava vsebuje tudi sledi železa, magnezija, kalija, kalcija in cinka.

 

Pitje kave dokazano zmanjšuje umrljivost

Leta 2017 sta bili objavljeni v strokovni reviji Annals of Internal Medicine dve študiji, ki sta odkrili povezavo med pitjem kave in umrljivostjo. Študiji sta trajali dolgih 16 let in vključevali veliko število ljudi.

Študiji odkrivata, da imajo ljudje, ki popijejo od dve do štiri skodelice kave na dan, manjše tveganje za smrt, v primerjavi s tistimi, ki kave ne uživajo.

 

V boju zoper sodobne bolezni

Po podatkih ameriškega oddelka za agrikulturo, lahko že z dvema skodelicama kave na dan zaužijemo 22% priporočenega vnosa riboflavina in vitamine skupine B.

Kava je več kot le okusni napitek. Pomaga nam povečati pozornost, nivo energije, prav tako izboljšuje tudi kognitivne funkcije. Kot kažejo raziskave, naj bi kava zmanjševala tveganje za bolezni srca in ožilja, blažila simptome sladkorne bolezni, pomagala pri izgubi odvečnih maščob, in delovala kot blag antidepresiv.  

 

Študije so pokazale, da imajo pivci kave kar do 65 % nižjo verjetnost za razvoj alzheimerjeve bolezni. Kofein lahko zmanjša razvoj druge najbolj razširjene nevrodegenerativne bolezni v svetu – Parkinsonove bolezni, za kar do 60 %.

Pri ljudeh, ki popijejo štiri ali več skodelic kave dnevno, se verjetnost za razvoj ciroze zmanjša za do 80 %.

Ljudje, ki popijejo štiri ali več skodelic kave dnevno, imajo za 20 % nižjo verjetnost za razvoj depresije in kar 53 % nižjo verjetnost za samomorilsko vedenje. Pitje 4–5 skodelic kave dnevno za 15 % zmanjša tudi možnost za pojav raka debelega črevesa in danke.

 

Velja pravilo zmernosti

Pri kavi še zmeraj velja pravilo zmernosti. Negativni stranski učinki kave se kažejo v obliki razdraženosti, tresavice ali splošno slabega počutja, v primeru uživanja v času utrujenost in nadomeščanja le-te s prevelikimi količinami kave.

Če spijete več kot 4 skodelice kave na dan, lahko kava razdraži tudi vaš prebavni sistem. Prevelike količine zaužite kave na dan, lahko negativno vpliva tudi na naš spanec.

Raziskava objavljena v strokovni reviji Journal of Clinical Sleep Medicine, je pokazala, da poživljajoču učinki kofeina (400 mg) na naše telo lahko delujejo tudi do 6 ur. 

Kavo se drži tudi negativni sloves, saj lahko povzroči odvisnost, zaradi česar težko zmanjšamo količino popite kave.  

 

Koliko skodelic kave torej popiti?

 

Odrasli naj ne bi zaužili več kot 400 mg kofeina na dan (2-4 skodelice kave na dan).

 

Potrebno je upoštevati tudi druge vidike (tip kave, način priprave) in količino že popitih drugih poživilnih napitkov, ki vsebujejo kofein (npr. Zeleni čaj, gazirane pijale..). Vsekakor pa kave ne smejo piti otroci, pitje kave morajo omejiti tudi nosečnice.