KORONAVIRUS: Kaj lahko še storimo na področju preventive, v tem trenutku?

KORONAVIRUS: Kaj lahko še storimo na področju preventive, v tem trenutku?

Kaj lahko še storimo zdaj, v tem trenutku?

Imunski sistem je obrambni mehanizem našega telesa, ki se bori proti različnim boleznim in okužbam. V tem trenutku je smiselno, da svoj »ščit« še nekoliko »ojačamo«. To lahko naredimo z zadostno količino spanja, uživanjem zelenjave in jemanjem prehranskim dodatkom ter športno dejavnostjo.

Osnova ostaja in je najpomembnejša!

Osnova za preprečevanje in širjenje okužb je seveda v pravilni higieni rok, kihanja in kašljanja, saj vemo, da se novi koronavirus prenaša kapljično.

Roke je potrebno umivati z milom. Priporočljivo je, da jih umivamo dlje časa, praviloma čez 30 sekund.  Kadar kihamo in kašljamo - ne kihamo in kašljamo v roke, ampak v komolec, saj na ta način preprečimo nadaljnjo širitev okužbe. Če uporabljamo robček, ga po uporabi takoj zavržemo in ne shranjujemo po žepih.

Podpora imunskemu sistemu

Poskrbimo za zadostno količino spanja. Dovolj spanja je ključno, saj se med spanjem naše telo regenerira in razstruplja. Vsaj sedem do osem ur je potrebnega, da si naše telo opomore.

Uživajmo večjo količino zelenjave, ta naj »prevzame« večinski del obrokov. Zelenjava namreč krepi naše črevesje; vlaknine v njej ga očistijo in nahranijo dobre bakterije – vsebuje antioksidante, vitamine in minerale. Sedež imunskega sistema je v črevesju, zato je še posebej pomembno to, kaj damo vanj. Naše telo potrebuje prehrano, ki je bogato z vitamini in minerali, da lahko v polni meri deluje.

Kar ne moremo zaužiti s prehrano, se svetuje, da se zaužije z jemanjem prehranskih dodatkov. Svetuje se  jemanje probiotikov, vitamina D3 in vitamina C, ameriškega slamnika ter sirupa črnega bezga.

Izogibajte se tudi stresu. Morda je v tem trenutku to tisto, kar je nemogoče zaobiti, saj se sekiramo za svoje zdravje, pa vendar moramo poudariti, da ni prav nobenega razloga za paniko.

Sprehajajte se, tecite, bodite tako ali drugače telesno aktivni.