Kam z bučkami? To je nekaj domiselnih in okusnih rešitev!

Kam z bučkami? To je nekaj domiselnih in okusnih rešitev!

Sezona bučk je poleti na samem vrhuncu. Veliko ljudi jih ima na pretek ter ne vedo, kaj in kam z njimi. Za vas smo našli dva preprosta načina shranjevanja za ozimnico in dva zanimiva recepta, ki vam bosta pomagala porabiti odvečne bučke.
 

Vlaganje

Za postopek vlaganja bučke najprej operemo in večjim odstranimo semena. Potem jih narežemo na želeno velikost, odvisno tudi od posode, v katero jih bomo vložili.
Tudi oblik so lahko različnih, od kockic do paličic. Mešanico kisa za vlaganje zavremo, a ga prej razredčimo z vodo, v razmerju en liter kisa na dva litra vode. Če imamo tri litre mešanice, dodamo dve žlici soli in tri žlice sladkorja, po želji tudi nekaj zrn popra. V kozarec lahko dodamo tudi čebulo ali mlado čebulico, narezano na kolobarje.

Kozarce za vlaganje segrejemo na sto stopinj Celzija, vanje damo bučke in jih prelijemo z prej pripravljeno mešanico. Kozarce zapremo in prekrijemo s kuhinjsko krpo, da se lahko počasi ohlajajo. 
 

Marmelada iz bučk 

Za pripravo marmelade bomo poleg bučk potrebovali še grenivko in banane. Pri tem zanimivem načinu shranjevanja bučke najprej olupimo in narežemo. Iz grenivke izdolbemo meso, banano pa narežemo na rezine. Vse skupaj zmeljemo ter dodamo pomarančno lupinico, rum in sladkor.
Za zgoščevalno sredstvo je najbolje uporabljati želatino, za uporabo katere so navodila napisana na vrečki posameznega proizvajalca.
Ko je marmelada kuhana, jo še vročo vlijemo v kozarce, zapremo in počakamo, da se ohladi. Več informacij glede recepta, najdete tukaj: https://www.kulinarika.net/recepti/11668/ozimnica/marmelada-iz-buck-lucka/.
 
Vir: kulinarika.net (mamaF)