Kako se znebiti nelagodja, ki ga povzroča velikonočno prenajedanje?

Kako se znebiti nelagodja, ki ga povzroča velikonočno prenajedanje?

Za nami so velikonočni prazniki in s tem številna družinska srečanja pred bogato obloženimi mizami, na katerih so prevladovale mastne, beljakovinske in sladke jedi. Ne preseneča torej, da velika večina od nas, med prazniki pridobiti tudi kakšen kilogram ali dva.

Šunka, pirhi in potica – strup za jetra

Seveda se je omamno dišečim dobrotam težko upreti. A verjetno ni treba posebej poudarjati, da velikonočno prenajedanje ni bila najboljša ideja. V prazničnem času v samo enem obroku pojemo kar 7-krat več mesa od priporočenega dnevnega vnosa. Če temu dodamo še ostale velikonočne dobrote, od potic do žlahtne kapljice, so naša jetra že pošteno preobremenjena.

 

Po ugotovitvah študije se med prazniki, ki jih zaznamuje bogato obložena miza, običajno zredimo za kilogram in pol.  

 

Praznično prenajedanje sicer nima dolgoročnih posledic, a kratkoročno lahko povzroči prebavne težave, vpliva na razpoloženje in storilnost.

 

Odpravite učinke nelagodja

Kratkotrajne prebavne težave (napenjanje, zaprtje, zgaga…), običajno minejo brez večjih zapletov in problemov. V primeru tovrstnih težav se priporoča uživanje lahkih obrokov. Za nekaj časa se odpovejte mesni hrani, jajcem in sladkarijam.

 

V jedilnik vnesite raje hrano bogato z vlakninami. Za čiščenje telesa priporočamo uživanje svežega in kislega. Spijte zadostno količino vode. Vodi lahko dodate žlico kisa ali limoninega soka. Ne pozabite niti na telesno dejavnost, ki bo pripomogla k spodbuditvi metabolizma.