Kako lahko s soljo lajšamo bolezni dihal, alergije in kožne bolezni?

Kako lahko s soljo lajšamo bolezni dihal, alergije in kožne bolezni?

Zdravilno moč soli so poznali že v srednjem veku, ko so menihi vozili bolnike v podzemne jame soli in tam vdihovali zrak, nasičen s solnimi delci. Leta 1843 pa je poljski znanstvenik Felix Boczkowsky prišel do ugotovitve, da zrak v rudnikih soli pozitivno deluje na ljudi, ki imajo pljučnice in dihalne težave. Tako so se danes razvile solne sobe, v katerih ne odpravljamo samo bolezni dihal, pač pa lajšamo tudi alergije, kožne bolezni in še marsikaj drugega. Eno takšnih sob nudi tudi Mojca Lipič v svojem studiu Lakirnica, ki se nahaja v kletnih prostorih Žute kuče v Murski Soboti. .

Kaj so solne sobe?

V času viroznih obolenj in pogostih bolezni dihal si lahko pomagate tudi s preprosto sprostitvijo v solni sobi, kjer med drugim tudi očistite dihalne poti in okrepite sluznico dihal. »Gre za prostor, ki je v celoti obdan s soljo. Tu pri nas so zidaki oz. stene iz himalajske soli in pa tudi na tleh imamo to himalajsko sol.« Mojca Lipič, Lakirnica. V teh sobah solni aerosol sicer ni viden, se pa pri vdihavanju skozi usta na jezik pojavi slan okus.

Ideja solne sobe, se je pri Mojci pojavila čisto iz potrebe. »Hčerka je prišla pred štirimi leti v vrtec in nekako cel čas je bila v stanju, da je kihala, smrkala in mi nismo vedeli na kak način to zajeziti.«

Pozitivni učinki solne sobe

Solne sobe so namenjene čisto vsem od 6 meseca starosti naprej. V prvi vrsti se ljudje v solnih sobah sprostijo, si lajšajo bolezni dihal in pomagajo pri težavah s kožo. Obisk solne sobe tako pomaga pri:

-bronhitisu

-astmi

-vnetju grla

-pljučnici

-viroznih infekcijah

-nahodih

-kašlju

-vnetjih kože

-krepitvi imunskega sistema

Solne terapije pomagajo tudi pri kroničnem stresu, utrujenosti in slabem spancu. Pri odraslih osebah je priporočen enkratni obisk do 50 minut, medtem ko pri otrocih do 25 minut. Število tretmajev za dosego nekega učinka je odvisno od posameznika in njegove zdravstvene kondicije. »Zdaj če se tukaj pogovarjamo o nekih prehladih, o nekih hitrih zadevah, je že lahko en obisk tisti, ki sproži celotno dogajanje, da se gre mogoče stvar na boljše. Če pa pridejo k nam ljudje, ki imajo mogoče probleme s kašljem par tednov, bo pa potrebno več obiskov, da bodo lahko svoje telo prečistili, da bodo normalno zadihali.«

Bars tretma

Mojca Lipič v svojem salonu nudi tudi prav posebno sprostitveno tehniko, ki je vsaj pri nas še relativno nepoznana. Namenjena je vsem, ki si v svojem življenju želijo nekaj spremeniti, pa ne vedo na kakšen način. »Deluje na vzorce, ki smo si jih tekom življenja ustvarili. Recimo, če smo se v otroštvu naučili zavezovati vezalke na en način, se zna zgoditi, da ko stranka opravi ta bars trema opazi,  pa grejo vezalke vezati še na tri druge načine. Pri barsu torej dobiš širši pogled na eno in isto stvar, torej da en problem, ki ga vidiš kot problem, se po barsu pokaže, da ni problem ali pa za njega hitreje najdeš rešitev.« pravi Mojca. Lahko bi torej rekli, da z barsi pobrišemo vse nekoristne »datoteke«, ki se nahajajo v našem umu in nam omejujejo, da bi v življenju videli več možnosti.

Način izvajanja bars terapije je podoben masaži. Stranka se vleže na masažno mizo, nato pa se terapevt po 32 točkah po glavi oz. samem lasišču pomika z rokami. Na neki točki lahko ostane tudi po 8 minut. Med pomikanjem rok se točke segrejejo pod prsti in ko se določena točka spet ohladi, se terapevt premakne naprej na drugo točko. »So pa to točke, ki vplivajo na celotno naše dogajanje v življenju, od tega da smo sproščeni, da smo lahkotni, da si dovolimo neke stvari, ki si jih mogoče predhodno nismo dovolili oz. jih sploh nismo videli.«

Bars tretma preizkušen na srednješolcih

Čeprav še relativno neznan tretma, pa kot pravi Mojca, se v večjih mestih te sprostitvene tehnike poslužujejo že masovno, saj vidijo, da jim pomaga. Bars tretma so preizkusili tudi med srednješolci, v njihovem najbolj stresnem obdobju pred maturo. »Dijaki so bili bolj umirjeni, sproščeni, bolj fokusirani na tisto stvar, ki so jo morali narediti, tako da jaz verjamem, da bo tudi na tem našem področju vedno več tega zavedanja, da se da kaj narediti tudi na taki način.

Bogat lepotni tretma

Poleg tehnik, ki vplivajo na naše boljše počutje, ima Mojca Lipič v svojem salonu Lakirnica tudi bogato ponudbo lepotnih tretmajev. Poleg ličenja, geliranja nohtov in podaljševanja trepalnic nudi tudi tretma za lepše roke. Gre za parafinske obloge, ki so namenjene globinskemu vlaženju kože. »To je postopek, kjer se najprej očisti koža, se naredi piling, da se vsi ti odmrli delci kože sprostijo dol s kože. Potem pri nas damo zraven na kožo naknadno še eno masko, kjer tudi gre za globoko vlaženje kože. Pustimo na rokah približno 5 do 10 minut, potem se pa to spere. Roke se nato namočijo v parafin in se pusti vsaj pol ure na rokah.« Ob potopitvi roke v parafin se na rokah naredi t.i. rokavica, ki spominja na tekoč vosek. 

Pogovor z Mojco Lipič je nastal v sklopu oddaje Vita-življenje je lepo, ki si ga lahko ogledate pod zavihkom oddaja.