Ingver, krepi imunski sistem

Ingver, krepi imunski sistem

Zdaj je čas, da poskrbimo za svoje zdravje in da okrepimo telesne obrambne mehanizme. To bomo storili z alternativno starodavno začimbo - ingverjem. 

Ingver je izjemno priljubljena tropska začimba, ki jo na Kitajskem v alternativni medicini za zdravljenje številnih bolezni, uporabljajo že več kot 2.000 let. Sveži ingver, ki vsebuje več kot 80 odstotkov vode, ima v sebi še veliko izjemnih snovi, ki na naše telo delujejo blagodejno. Ena izmed najpomembnejših sestavin je borneol. Govora je o kemijski spojini, ki pomaga pri znižanju temperature in prepričuje raznorazna vnetja. Je odlična rešitev tudi za blaženje kašlja obenem pa deluje tudi antibakterijsko.  

Uporablja se lahko na različne načine, najpogosteje se ga poslužujemo v obliki napitka. Pripravimo si ga lahko zjutraj, da nas nekoliko poživi in nam da zagon za prihajajoči dan. Pa poglejmo nekaj načinov za pripravo: ingverjev čaj, napitek z ingverjem in inverjev sirup

Za pripravo čaja potrebujemo tri sestavine:
-       25 gramov ingverja
-       1 liter vode
-        med ali katero drugo naravno sestavino

Priprava:
Ingverjevo korenino olupimo in narežemo na tanke rezine. Zavremo vodo, vanjo stresemo rezine ingverja in  približno 10 minut, počasi kuhamo na nizkem ognju.  Po želji, lahko korenino ingverja tudi naribamo, s čimer se bo iz korenine med kuhanjem izločilo še več koristnih snovi. Precedimo, prelijemo v skodelico in po želji sladkamo. Da bi bil čaj še bolj učinkovit, lahko dodamo nekaj limoninega soka, vendar takrat, ko je napitek že malo ohlajen.  

Za pripravo napitka z ingverjem potrebujemo naslednje sestavine:
-       1 liter sveže stisnjenega pomarančnega soka
-       2 žlici medu
-       1 cm naribanega ingverja ali več
-       1 čajna žlička kurkume

Priprava:
Iztisnemo pomaranče. Olupimo in naribamo ingver. V kolikor imate radi, da je napitek še bolj pikanten, ga dodajte še nekoliko več. Dodamo 1 žličko kurkume in 2 žlici medu in dobro premešamo.

Pomarančni sok lahko nadomestite tudi s sokom iz korenčka, ki je odličen vir karotenoidov, še posebej pomemben pa je betakaroten, ki je nujen za tvorbo vitamina A. 

Za pripravo INGVERJEVEGA SIRUPA potrebujemo naslednje sestavine:
-       300 ml medu
-       3 limone
-       100 g korena ingverja
-       2 žlički cimeta

Priprava:
Olupimo ingver in ga naribamo. Izstisnemo limone. V steklen kozarec (500 ml) prelijemo med in dodamo nariban ingver, sok limon in dobro premešamo. Dodamo še 2 žlički cimeta, mešamo še nekaj minut in sirup je pripravljen.
Priporočljivo je zaužiti eno veliko žlico sirupa na dan, najboljše zjutraj na tešče. V kolikor ga boste dodajali v druge napitke, pazite, da ne bodo toplejši od 40 stopinj celzija, saj boste tako uničili C vitamin.

Veselo na delo in ostanite zdravi.