Gel za dezinfekcijo rok lahko hitro in enostavno naredite tudi doma

Gel za dezinfekcijo rok lahko hitro in enostavno naredite tudi doma

Širjenje koronavirusa, sicer znanega kot COVID-19, je v nekaterih krajih povzročilo panično nakupovanje razkužil in drugih osnovnih potrebščin. Stvari, kot so razpršila, razkužila, sredstva za zaščito rok, so marsikje že pošla. Čeprav velja, da je za zaščito pred virusom zadostno in učinkovito umivanje rok z milom in vodo, to nekaterim ne zadošča. Da bi zaobšli mrzlično nakupovanje razkužil, smo se odločili, da vam v nekaj korakih predstavimo način, kako si doma izdelati gel za dezinfekcijo rok, ki je lahko enako učinkovito kot tisto, ki jo kupite v trgovini.

Za najboljšo učinkovitost mora vaš domači gel za razkuževanje rok vsebovati vsaj 60 volumskih odstotkov alkohola. Volumski odstotek (vol %), je volumen topljenca v mL na 100 ml raztopine.

Z dodatkom gela aloe vere mešanici dodate bolj gelasto teksturo, ki olajša nanos na kožo. Aloe vera je tudi naravno pomirjujoča, zato je odličen dodatek v takšni mešanici, saj kot vemo, ni priporočeno nanašati čistega alkohola na kožo. Mešanici pa lahko dodate nekaj kapljic eteričnega olja, da ga nekoliko odišavite.

Kaj potrebujemo za izdelavo?

  • 1/3 skodelice aloe vera gela
  • 2/3 skodelice alkohola
  • Neobvezno: 5-10 kapljic eteričnega olja (sivka, poprova meta in / ali rožmarin delujejo odlično!)

Poleg tega boste za izdelavo potrebovali mešalno posodo, lij, žlico in posodo za tekočino s črpalko.

Postopek izdelave za domače razkužilo za roke:

  1. Zmešajte alkohol in aloe vera gel v posodi – mešajte z žlico
  2. Mešajte - toliko časa, da se sestavini popolnoma zmešata
  3. Dodajte kapljice eteričnega olja: Za prijetnejši vonj dodajte nekaj kapljic želenega eteričnega olja. Naj še enkrat opomnimo, da je eterično olje popolnoma neobvezen dodatek.
  4. Uporabite lij in prelijte v posodo ali steklenico s črpalko za shranjevanje

Sredstvo za dezinfekcijo rok ni rešitev za vsak virus, vendar naj bi po dostopnih podatkih delovalo učinkovito proti COVID-19. Virus je zaščiten z naravnim ščitom, kar imenujemo virusna ovojnica, ki jo alkohol lahko uniči in povzroči, da le-ta umre. Če imate sredstva za zaščito rok v avtomobilu ali torbici in jih redno uporabljate, lahko preprečite širjenje virusov, zato je vsekakor priporočljivo, da jih uporabljate.

Pripravljen gel za dezinfekcijo rok lahko uporabljate več tednov, če je le pravilno shranjeno.