Danes obeležujemo prvi mednarodni dan želodca

Danes obeležujemo prvi mednarodni dan želodca

Slovensko združenje za gastroenterologijo in hepatologijo ob tem opozarja na nujnost vzpostavitve preventivnega programa za preprečevanje raka na želodcu, s katerim bi preprečili 236 smrti na leto.
 
 
Ob prvem mednarodnem dnevu želodca v zgodovini so v združenju za gastroenterologijo opozorili, da bi z zgolj eno dodatno analizo krvi pri 20- ali 30-letnikih na dolgi rok prepolovili število smrti zaradi raka na želodcu.
 
 
Rak želodca je po pogostosti na petem mestu, po smrtnosti pa na tretjem mestu med raki na svetu. V Sloveniji na leto zboli okoli 470 oseb za rakom želodca, kar predstavlja štiri odstotke raka pri moških in 2,8 odstotka raka pri ženskah.
 
Bolezen se začne po štiridesetem letu, smrtnost pa je zelo visoka, več kot 72-odstotna. Zato bi morali po mnenju združenja organizirati program odkrivanja in zdravljenja okužbe na državni ravni po vzoru že obstoječih presejalnih programov, s čimer bi lahko dosegli bistveno zmanjšanje tega raka, piše STA.
 
Zaradi neznačilnih težav namreč bolezen običajno odkrijejo šele v napredovalem stadiju, saj sta vodilna simptoma dispepsija in izguba telesne teže. Zato je pomembno zgodnje odkrivanje predrakavih sprememb.