Bi kdaj pomislili, da vam ta navada lahko povzroči raka?

Bi kdaj pomislili, da vam ta navada lahko povzroči raka?

7. aprila obeležujemo svetovni dan zdravja. V ta namen bomo spregovorili o najnovejši raziskavi, katera spoznanja so nedavno dodobra pretresla svet. Vsak izmed nas si kdaj pa kdaj privošči vroči napitek, najsigabodi to čaj, kava ali kaj podobnega. Pitje vročega čaja pa naj bi po nevedbah študije skoraj podvojilo tveganje za nastanek raka na požiralniku.

Da obstaja korelacija med pitjem vročih pijača in rakom požiralnika so že potrdile prejšnje raziskave. Nova sedanja študija, ki je bila nedavno objavljena v strokovni reviji International Journal of Cancer, pa je prva, ki je odkrila, pri kateri temperaturi natanko, se močno poveča tveganje.

 

Nova študija je namreč pokazala, da imajo ljubitelji čaja, ki radi svoj napitek pijejo toplejši od 60 stopinj Celzija in zaužijejo več kot 700 ml čaja na dan, za 90% večje tveganje za razvoj raka požiralnika v primerjavi s tistimi, ki pijejo hladnejši čaj.

 

Po podatkih Registra raka je v Sloveniji za rakom požiralnika zboli nekoliko več moških kot žensk, v letu 2005 je za rakom zbolelo 91 ljudi, od tega 69 moških in 15 žensk. Kot pišejo na spletni strani Onkološkega inštituta, je tudi v Sloveniji rak požiralnika še vedno bolezen s slabo prognozo. Incidenca bolezni narašča s starostjo in je najpogostejša pri moških starih med 60-70 let.

 

Raka na požiralniku najpogosteje povzročijo nenehne poškodbe požiralnika zaradi kajenja, pitja alkohola, dvigovanja želodčne kisline (zgage) in kot kaže tudi vroče pijače. Zadnja leta je ta oblika raka v porastu, najverjetneje ravno zaradi spremenjenega načina življenja.

 

V prvi fazi bolezni je petletno preživetje bolnikov 70-odstotno, v drugi a fazi se možnost preživetja že prepolovi in je 15-30 odstotno, v drugi b fazi, 10-30 odstotno, v tretji fazi pa manj kot 10-odstotno. V četrti fazi le še 2-3 odstotno, torej skoraj nična.

 

Rak požiralnika je sicer redek, a je zaradi prepoznega odkritja velikokrat usoden.

 

Težave zaradi raka požiralnika se ponavadi najprej kažejo v obliki utrujenosti, ki ji ljudje ne pripisujemo prevelikega pomena. Bolniki zdravniško pomoč navadno najprej poiščejo zaradi zatikanja hrane in izgubo telesne teže, šele kasneje se lahko pojavijo tudi bolečine pri požiranju, hripavost, kašelj in povečane vratne bezgavke. Simptomi so odvisni tudi od same lege raka in drugih dejavnikov, zato previdnost in opreznost nikakor ni odveč!