ALARMANTNO: Globalna epidemija ošpic!

ALARMANTNO: Globalna epidemija ošpic!

Obeležujemo evropski in svetovni teden cepljenja. Osvečamo o izbruhu »pozabljene« bolezni, ki v zadnjem obdobju kosi po celem svetu. Ponovni, množičnimi izbruhi ošpic pričajo temu, da družba cepljenja ne jemlje več resno.

Ošpice so resna in zelo nalezljiva bolezen, ki še vedno prizadane in povzroča smrt mnogih otrok tako v razvitih državah kot v deželah v razvoju. Bolezen se prenaša s kužnimi kapljicami, ki lahko več ur lebdijo v zraku. Znaki okužbe so: povišana telesna temperatura, nahod, kašelj, vnetje očesnih veznic in pojav značilnega izpuščaja na koži. Med težjimi zapleti je najpogostejša pljučnica in vnetje osrednjega živčevja.

 

Število obolelih za ošpicami je alarmantno

Po zaskrbljujočih podatkih Ameriškega centra za nadzor in preprečevanje bolezni (CDC), se lahko posamezniki, ki niso bili cepljeni in niso preboleli ošpic okužijo v trenutku izpostavitve virosu.

 

Otrok, mlajši od enega leta starosti se okuži že samo, če vstopi v prostor, v kateri je bil dve uri pred tem nekdo okužen z ošpicami. Za okužbo odraslih naj bi bil dovolj že en kih okuženega z ošpicami na letalu, da se okuži celotno letalo.  

 

Kljub temu, da je danes na voljo cepljenje proti ošpicam, v Sloveniji izvajamo cepljenje že več kot 40 let, se velika večina sodobnih staršev ne odloči za cepljenje svojih otrok. Razlog tiči predvsem v nezaupanju v cepljenje.

 

Svetovna zdravstvena organizacija (SZO) je v letošnjem letu dvom v cepljenje razglasila kot eno največjih groženj javnemu zdravju.

 

V prvih treh mesecih leta 2019 je bilo po vsem svetu prijavljenih več kot 110.000 primerov ošpic, kar je skoraj 300 odstotkov več kot v enakem obdobju lani.Približno 110 000 oseb, večinoma otrok, je zaradi ošpic umrlo v letu 2017, kar je 22 odstotkov več kot leto prej.

Vzdrževanje precepljenosti za kolektivno zaščito

Na nacionalnem inštitutu za javno zdravje  (NIJZ) pravijo, da je cepljenje rešilo več življenj kot kateri koli drugi javnozdravstveni ukrep. Cepljenje priporočajo, v argument ZA pa navajajo, da gre za najučinkovitejši javnozdravstveni ukrep za zmanjševanje bremena bolezni pred katerim zaščitimo sebe in širšo okolico. Pomembno je torej zavedanje, da s cepljenjem skupnosti preprečimo prenos in širjenje nalezljive bolezni. Dovolj velik delež cepljenih ščiti tudi tiste, ki cepljenju sicer (še) niso bili podvrženi.  

 

Pred nalezljivimi boleznimi cepiva ne ščitijo samo posameznika, temveč  tudi družbo.

 

Temelji globalnega izbruha ošpic, ki smo mu priča danes, so bili ustvarjeni že pred leti.

UNICEF je ob začetku svetovnega tedna cepljenja opozarja na alarmanten porast ošpic po vsem svetu. Poudarja, da približno 169 milijonov otrok med letoma 2010 in 2017 ni prejelo prvega odmerka cepiva proti ošpicam, kar je več kot 21 milijonov otrok letno.  Naraščajoče število necepljenih otrok je olajšalo pot do izbruhov ošpic, ki so v zadnjem času prizadeli več držav po vsem svetu.

Nalezljive bolezni ne poznajo meja, starosti, spola, rase...

Alarmanten porast ošpic po vsem svetu, kot tudi v naši neposredni bližini, je resen opomnik, da igra »modnih muh« ne prinaša nobene koristi. V Združenih državah Amerike so zabeležili redkordno število primerov okužb z ošpicami po letu 2000, ko je bila bolezen takorekoč izkoreninjena. O zaznavi porasta nalezljive bolezni poročajo tudi v Franciji in pri naših južnih sosedih.

Letos se evropski teden cepljenja osredotoča na vlogo posameznikov, ki s cepljenjem prispevajo k varovanju mnogoterih življenj. Pravzaprav obstaja veliko načinov, da lahko vsak izmed nas postane junak in s cepljenjem zaščiti vse. Če želimo resnično preprečiti širjenje te nevarne, vendar preprečljive bolezni, moramo cepiti vsakega otroka, tako v razvitih državah kot tudi v državah v razvoju. Vsaka oseba ima pravico do lastne zaščite in deljenja družbene odgovornosti za zaščito tistih, ki sami ne morejo biti cepljeni.