5 največjih napak pri uporabi sončne kreme

5 največjih napak pri uporabi sončne kreme

Da morate zaščito pred soncem uporabljati vsak dan, ne glede na vreme in okoliščine verjetno že veste. Primerna in kvalitetna zaščita namreč pomaga zmanjšati tveganje za nastanek kožnega raka, preprečuje staranje in gubanje kože ter pojav pigmentnih madežev in drugih znakov prezgodnega staranja kože. A četudi se posamezniki slednjega zavedamo, včasih pri uporabi sončne kreme še vedno pozabljamo na malenkosti, ki so za našo kožo lahko na dolgi rok usodne. V nadaljevanju smo vam pripravili seznam najpogostejših napak pri nanašanju sončnih krem.

1. Zaščito pred soncem na kožo nanesete ko ste že zunaj

Prispete na plažo, tam razprostrete brisačo, se slečete do kopalk ter na kožo začnete nanašati sončno kremo, po možnosti pa sledi še nenaden skok v morje. Vam je prizor znan? Napaka. S sončno kremo bi se morali namazati vsaj 30 minut pred izpostavljenostjo sončnim žarkom, da se krema lahko popolnoma vpije v kožo in začne delovati.

2. Ko se vreme poslabša sončne kreme ne uporabljate

UV sevanje je prisotno ves čas – ob najbolj sončnem dnevu ali pa ob najbolj oblačnem. 80% UV žarkov namreč prodre skozi oblake in vas tako brez večjih težav »ujame« nepripravljene. Ne dovolite, da vreme vpliva na vašo uporabo zaščite pred soncem.

3. Uporabljate prenizek zaščitni faktor, ker si želite večje zagorelosti

Seveda so nižji zaščitni faktorji prav tako zaščita pred soncem. A v večini primerov niso zadostna. Uporabljati bi morali najmanj SPF 30, četudi je vaš ten kože morda nekoliko temnejši. Kremo za sončenje nanestite večkrat, in po vsakem prihodu z vode, saj se le-ta, če ni vodoodporna v vodi zabriše s tem pa izgubite zaščitni ovoj.

4. Sončno kremo za telo uporabljate tudi za zaščito obraza

Ne, to ni marketinška »prevara«, da bi kupili več zaščitnih izdelkov. Razlika med obraznimi zaščitnimi pripravki ter tistimi za telo, resnično obstaja. Obrazna koža je na splošno veliko bolj občutljiva in tanjša, še posebej okrog oči zato morajo biti zaščitna sredstva lažja in nežnejša hkrati pa vseeno nekoliko bolj močnejša. Tovrstnega ravnovesja pa v kremah za telo ne najdemo. Še več. Težke teksture sončnih krem za telo lahko vašemu obrazu zamašijo pore in povzročijo akne ali podobne nevšečnosti.

5. Pozabite na zaščito ustnic

Vaše ustnice so občutljive – prav tako kot katerikoli drug predel vašega telesa. Še posebno pa so občutljive na UV žarke zato je izjemno pomembno, da jih pred izpostavljanjem primerno zaščitimo, a ne s preparati, ki jih uporabljate na preostalem delu telesa. Poskusite raje z balzamom za ustnice z zaščitnim faktorjem, saj je ta prilagojen teksturi vaših ustnic. Nanje ga morate nanašati še pogosteje kot preostalo zaščito saj prehranjevanje, pitje ter potenje odstrani zaščito še hitreje kot drugje na telesu.