Vam primanjkuje energije? Sladkor le ni rešilna bilka!

Vam primanjkuje energije? Sladkor le ni rešilna bilka!

Ste med tistimi, ki večkrat posežejo po koščku čokolade, ker mislijo, da bodo imeli potem več energije in se bodo lažje kosali z napornim dnevom? Ideja, da lahko sladkor izboljša splošno počutje, je zelo razširjena v naši družbi. Nove ugotovitve raziskovalcev pa tovrstna namigovanja odločno zavračajo.

 

Rezultati nove študije razkrivajo, da nam sladkor ne bo pomagal izboljšati razpoloženja.

 

Torej, nič bolje se ne bomo počutili, če si bomo privoščili pregrešno sladico z upanjem, da nam bo povrnila moč in energijo. Sladki prigrizki in pijače niso gorivo, ki bi nam pomagali, da bi bili bolj osredotočeni. 

 

Ravno nasprotno, skupina v raziskavi, ki je uživala sladkor, v primerjavi s kontrolno skupino, ki ga ni, je po pribložno eni uri začela čutiti pomanjkanje koncentracije, povečala se ji je tudi utrujenost.

 

Sladkor zatorej le ni rešilna bilka. V kolikor se le pojavila potreba po zaužitju sladkorja, je priporočljivo upoštevati sledeče nasvete:

1.  po sladkih živilih je najbolje poseči v delu dneva, ko smo najbolj aktivni in energijo vnemo porabljamo, torej pred in po športni aktivnosti,

2. najslabše si je, kot je že dlje časa znano, sladkor privoščiti zvečer, pred spanjem,

3. najboljša kombinacija so sadje in oreščki. Sladkor v sadju bo poskrbel za dvig glukoze, oreščki pa bodo uravnavali ozr. preprečevali previsoko povišanje krvnega sladkorja.

 

Vir: vizita.si