Regrat: trava, ki skriva v sebi nešteto odlik!

Regrat: trava, ki skriva v sebi nešteto odlik!

Regrat je zelo zdravo živilo in preizkušeno ljudsko zdravilo, ki velja takorekoč za slovensko nacionalno jed. Regrat Slovenci največkrat uživamo v solatah. Pa je to edini način?

 

Uporabnost v kuhinji

V kuhinji je regrat zelo pogosto uporabna rastlina. Uživamo in uporabimo lahko sleherni del regrata. Regrat največkrat uživamo v solatnih pripravkih, ki nekako za večino populacije predstavlja tudi edini način. Vendar je iz regrata mogoče pripraviti veliko različnih in raznovrstnih jedi. Pogosto se kot sestavina znajde tudi pijačah kot so v smoothijih in čajih.  

Od juh do vina

Regrat lahko uporabimo za kuhanje juh, dodamo ga lahko prilogam ali uporabimo kot samostojno jed. Iz posušenih korenin in cvetov lahko pripravimo zelo okusen poparek – regratov čaj, iz mletih praženih korenin pa tudi kavi podobno zdravilno pijačo. Iz suhih cvetov je možno pripraviti tudi penečemu se vinu podobno pijačo.

Zdravilni učinki regrata

Uživanje regrata ima številne zdravju ugodne učinke. Za zdravilne namene se uporablja skoraj celotna rastlina (listi, cvetovi in korenina). Listi in korenine so bogati vir vitaminov A (beta karoten), B in C ter drugih za telo pomembnih mineralov in rudnin (zlasti kalija).

 

Regrat vsebuje več vitamina A kot korenje.

 

Nova dognanja na področju uživanja regrata

V skladu z rezultati raziskav iz leta 2001 bi regrat v prehrani lahko koristil sladkornim bolnikom. Raziskave opravljene na živalih so namreč pokazale, da se je pri živalih, ki so uživale regrat, nivo sladkorja v krvi znatno znižal. Na živalih so prav tako preverili nekatere druge farmakološke lastnosti regrata. Listni izvlečki naj bi učinkovali protivnetno in protitumorno.

Nekateri zdravilne učinkovine regrata povezujejo tudi z izboljšanjem vida ozr. preprečevanjem starostne degradacije rumene pege, kar pa še znanost ni dokončno potrdila.

Uživanje regrata 

- krepi delovanje jeter,

- pomaga zdraviti hepatitis,

- pomaga odpravljati žolčne kamne,

- spodbuja izločanje žolča,

- blaži težave pri endometriozi,

- pomaga pri revmatičnih obolenjih,

- pomaga odvajati vodo iz telesa (duaretični učinek),

- ima anticelulitni učinek,

- pomaga zniževati krvni pritisk,

- znižuje raven sladkorja v telesu,

- čisti organizem (pomaga razstrupljati).

 

Recept za kremno regratovo juho

Tokrat smo za vas izbrskali tudi recept za odlično kremno regratovo juho, ki vas zagotovo ne bo pustila ravnodušne.

 

Sestavine:

20 dag regrata

1 l čiste zelenjavne juhe

1 strok česna

oljčno olje

sol

poper

muškatni orešček

zmleti mandlji

 

Priprava:

Regrat nekaj minut kuhajte v čisti zelenjavni juhi., nato jo ohladite. Na ponvi na olivnem olju prepražite česen. Dodajte mandlje. Vse skupaj stresite v regratovo juho. Mešanico pretlačite s paličnim mešalnikom ali ročno. Juho malce zavrtite, nakar ji dodajte še začimbe. Po okusu lahko juhi dodate še kislo smetano ali kruhove kocke. Postrezite.

 

Pa dober tek!