01. Julij, 2019 13:09

Reci kemikalijam STOP! Ponujamo naravno rešitev proti komarjem

Spanec nam v poletnih nočeh ne krati le vročina, temveč tudi nadležno brenčanje komarjev. Ker pa pogosto ne ostane le pri temu, so velik problem ravno srbeči piki insektov. Iz vseh koncev Slovenije poročajo, da so komarji pri nas letos številčnejši kot običajno, saj so jim mila zima, obilna deževja in visoke temperature zagotovili idealne pogoje za razplod.

Naravne alternative umetnim repelentom

Morda najkoristnejše napotke pa najdemo pri naših babicah in dedkih. Veliko je pravzaprav povsem naravnih pripravkov proti komarjem, ki sploh niso tako zapleteni ali neprijetni, kot bi morda pričakovali. Kdo bi si recimo mislil, da nadležne krvosese odganjajo tudi vonjave, ki so ljudem precej ljube?

Ponujamo vam preproste, domače "recepte", ki odganjajo komarje:

•    Z vžigalnikom posmodite kavne usedline. Vam je po popoldanski kavi ostalo nekaj usedlin? Zlijte oziroma stresite jih v manjšo skledo in pustite, da se posušijo. Nato to postavite na kraj, kjer se komarji radi zadržujejo, in kavne usedline osmodite z vžigalnikom.

•    Izdelajte lastno razpršilo z eteričnimi olji. Uporabite olja sivke, mete in timijana ter pripravite zvarek, ki bo odganjal mrčes in obenem skrbel za prijeten vonj v vašem domu. 

•    Čudežno učinkuje tudi mehčalec v obliki suhih lističev oziroma robčki za sušilni stroj. Vsebujejo namreč linalol, ki je za nekatere vrste žuželk celo strupen. Da bo res zaleglo, listek podrgnite po rokah in drugih izpostavljenih delih telesa.

•   V stanovanju si omislite rastline, ki odganjajo komarje. Zanesete se lahko predvsem na baziliko, meliso, mačjo meto, pelargonijo, poprovo meto, rožmarin, sivko in žajbelj ter njihove omamne dišave.

    Kuhan česen. Ja, resno; preprosto olupite in zmeljite nekaj strokov česna, jih položite v posodo, vanjo nalijte vodo in jo zavrite. Kuhajte približno 20 minut. Česnovo vodo jedkega vonja nato zlijte v stekleničko z razpršilom in popršite po krajih, ki jih oblegajo komarji. Je pa seveda možno, da vam bo vonj prav tako zoprn kot mrčesu.

•    Problematične točke lahko popršite tudi z jabolčnim kisom. Za dodaten učinek dodajte še izvleček nepozebnika (hamamelisa) ali citronele. 

•    Kadila. Komarje odvrača tudi dim, predvsem če ga spremlja močan vonj. Še posebej učinkovita so kadila s sestavinami, kot so citronela, evkalipt in klinčki.

•    Predvsem zunaj, med druženjem ob ognju, pa bo v pomoč, če na gorišče položite polena enoigličnega bora. Les tako imenovanega pinjona namreč proizvaja izjemno aromatičen dim.

Vir: buzzfeed.com (Tom Vellner)

 

Deli:

Družbena omrežja