03. Maj, 2019 11:24

Psihološki učinek dopusta traja kratek čas

Ste tudi vi med tistimi, ki komaj čakate proste dneve in dopust, ker mislite, da boste na ta način resetirali svoje telo in možgane ter napolnili svoje batarije? 

»Vse, kar rabim, je dopust«.

V službi nemalokrat pride do prelomnega trenutka, ko  imamo občutek, da se z vsakodnevnimi nalogami in težavami preprosto več ne moremo kosati. Če službi dodamo še ščepec zasebnih problemov, kaj hitro preidemo do faze izgorelosti (»burn out«), ki se odraža skozi celotno telesno delovanje. Do izgorelosti nas pripelje ignoriranje simptomov, katerim smo podvrženi.

Izgorevanje poteka v treh stopnjah, ki se razlikujejo po številu in intenzivnosti simptomov:

1.stopnja izgorevanja – izčrpanost,

2.stopnja izgotevanja – ujetost,

3.stopnja izgorevanja – sindrom adrenalne izgorelosti (SAI) 

Stres navadno sproži izgorevanje, vzrok zanj pa so nekatere tvegane osebnostne značilnosti. Pretirano delo (deloholizem) in vsako pretirano angažiranje (v družini, partnerstvu..) je pravzaprav že simptom izgorevanja. 

Daljše počitnice raje zamenjajte za krajše in pogostejše

Raziskava Univerze v Tel Avivu je pokazala, da so delavci, ki so pred dopustom doživeli izgorelost in odšli na brezskrbne dvotedenske počitnice, že kmalu po povratku ponovno dosegli enako stanje stresa. 

V nadaljevanju je raziskava pokazala, da so zato bolj kot dolge počitnice primernejši krajši, a pogostejši »pobegi« iz mesta oz. izleti. S tem namreč ohranjamo »fit kondicijo« svoje psihe, ki se postopoma navadi na več krajših oddihov, kar pa na delu omogoča večjo zbranost in motiviranost, v zasebnem življenju pa večji občutek zadovoljstva. Na ta način se izognemo tudi t.i. "podopustniškemu sindromu", kateremu skupni imenovalec je ravno "prerana vrnitev domov" in misel na to, da je po najslabšem scenariju to tudi edini dopust, ki ga bomo imeli. 

Učinek dopusta zbledi po dveh tednih

Če gre verjeti raziskavi, narejeni na Nizozemskem, učinki dopusta zbledijo kmalu po vrnitvi domov.  Sreča in pozitivni učinki počitnic naj bi “popolnoma” izginili celo v dveh tednih. Kar pomeni, da tisti, ki so potovali in bili drugje, ne počutijo nič bolje kot tisti, ki so ostali doma. 

Dolžina idealnega dopusta

Raziskovalci na finski univerzi Tampere so izračunali, kolikšna je idealna dolžina dopusta.

Daljši dopust ne pomeni nujno bolj kvalitetnega oddiha.

 

Najbolj srečni so bili dopustniki osmi dan dopusta, razkrivajo v študiji. Finci ugotovitev pojasnjujejo, da je to dan, ko smo se že povsem ustalili, se privadili na časovni pas in okolico. Osmega dne se povsem znebimo občutka odgovornosti, ki ga imamo v službi in pozabimo na stres. Po tem dnevu se pozitivni občutki postopoma zmanjšujejo, občutek sreče začne upadati po 11. dnevu. 

 

Idealne počitnice naj bi trajale med 8 in 11 dni.

 

Pomembno je, da počitnice preživite obkroženi z ljudmi, ki so vam blizu in počnete stvari, ki vas resnično osrečujejo in navdušujejo. Pri tem ne zanemarite niti načrtovanja dopusta, saj vam že same priprave na dopust precej izboljšajo razpoloženje in prinesejo dobro voljo, prav tako pa se z dobro pripravo in potovalnim načrtom izognete morebitnemu stresu na potovanju. 

 

Deli:

Družbena omrežja