25. Julij, 2018 09:56

Pregrehe brez greha

V vročih dneh je popolnoma vsakemu prva misel kje, kako in s čim se ohladiti. Eni so mnenja, da prave vročine še nismo imeli, enim pa so zdajšnje temperature že pošteni višek. Je pa vsem enako to, da smo za lažjo ohladitev izbrali tisto, kar imamo radi že iz otroštva. Tako je, govora je o sladoledu, o živilu, ki je znano že 3000 let nazaj in o živilu, kjer so glavne sestavine mleko, sladkor, smetana in razni aromatizirani dodatki. Če ga pripravljamo doma zmešamo vse kar nam ustreza, zamrznemo in sladoled je pripravljen. 
 

Domače čarovnije

Ni ga čez doma narejeni sladoled, saj le ta s svojo preprosto pripravo navdihuje mlade in mlade po srcu. Obstaja nešteto verzij in opcij priprave poletne osvežitve, sami pa izberemo takšno, ki nam je na dane sestavine in okolje najlažja za pripravo. Opcij je več in ena izmed izredno priljubljenih je zdrava različica, presna varianta oz. sladoled brez dodanega sladkorja ali laktoze. Popolnoma preprosto, vanj zmešaš točno to, kar imaš rad in sladoled po tvojem okusu je narejen. Preprosto. 

 

Čokoladna bomba brez sladkorja

Pri vseh receptih količine prilagodimo številu oseb.
Potrebujemo:
- 2,5dl delno posneto sladko smetano
- 2,5dl posneto mleko
- 0,5 skodelice nesladkan kakav v prahu
- dva rumenjaka
- dva stroka vanilije. 
V kolikor bi želeli slajši okus, dodamo še med.
 
Pripravimo tako, da segrejemo mleko, dodamo vanilijo in kuhamo 20 minut. Penasto umešamo rumenjaka in ko se mleko ohladi, ga odcejenega vlijemo na rumenjake. Dobro premešamo in tekočini dodamo še kakav v prahu ter kuhamo še nekaj časa, dokler se masa ne zgosti. Pazimo, da ne zavre. Maso do ohladitve pustimo počivati in na koncu dodamo smetano ter prelijemo v strojček za pripravo sladoleda. Sledimo navodilom strojčka za pripravo sladoleda, nato maso zamrznemo in domače sladkanje je pripravljeno. 
 

Sadna fantazija brez strojčka za pripravo sladoleda 

Potrebujemo:

- 500ml navadnega ali grškega jogurta
- 500ml sladke smetane
- sladkor (po želji)
- 300g priljubljenega sadja.

Za polnejši okus dodamo banano, v nasprotnem uporabimo ali sezonsko ali nam ljubo sadje. Najbolje je, da se sadje s sladkorjem malo pokuha, da se sladkor stopi. Nekaj sladkorja se lahko doda med stepanjem sladke smetane, dodamo jogurt in kuhano sadje. Ko med seboj vse sestavine dobro premešamo postavimo za nekaj ur v zamrzovalnik in sladoled je pripravljen. 

Nezahtevni minutni posladek 

V kolikor se vam prejšnji pripravi zdita prezahtevni ali nezmožni za izvedbo, bo tale minutni posladek za vas. Popolnoma enostavno in niti časa za pripravo ne vzame. Osnova je zmečkana banana, kateri dodamo zamrznjeno jagodičevje. V kolikor si želimo bolj mazljivo in lepšo teksturo, sestavine položimo v mešalnik in mešamo do gladke mase. 

Kaj bi želeli preprostejšega kot zdrav in hladen poletni prigrizek. Pa ohlajeno sladkanje želim.

 

Mojca Peček Graj – wellness studio Zarja

Dipl.org.tur, org.veln.stor., licencirana prehranska svetovalka, maserka in MISP inštruktorica

Deli:

Družbena omrežja