16. Januar, 2019 20:49

POZOR: na pohodu so okužbe dihal, ki še posebej ogrožajo dojenčke

Od jeseni do spomladi je povečana možnost okužbe dihal, še posebej pri dojenčkih, opozarjajo na Nacionalnem inštituti za javno zdravje.

 

S katerimi ukrepi bo lahko dojenček ostal zdrav?

»Povzročitelji okužb dihal so najpogosteje različni virusi, pri dojenčkih predvsem respiratorni sinicijski virus,« navajajo na NIJZ. Zaplete pri bolezni pa lahko povzroči bakterijska okužba, ki se zlahka prenaša s telesnim stikom, kašljanjem, kihanjem, govorjenjem ali preko površin, še opozarjajo.

Pomembno je umivanje rok preden se dojenčka dotaknete, potrudite pa se tudi, da ga ne boste poljubljali prehlajeni. Pred obiski se je dobro pozanimati o zdravstvenem stanju obiskovalcev, saj na NIJZ svetujejo, da v bližino dojenčka puščate le ljudi, ki niso okuženi z boleznijo dihal ter se izogibate mest, kjer je veliko ljudi (nakupovalna središča, družinska praznovanja). Bratca ali sestrico pa je za kakšen mesec ali dva priporočljivo vzeti iz vrtca vsaj do prvega meseca dojenčkove starosti.

 

Znaki okužbe dihal pri dojenčku

Pri večini se pojavi prehlad s povišano telesno temperaturo in izcedekom iz nosu, a potek bolezni se lahko obrne in celo ogrozi življenje, znaki so:

Vztrajanje vročine in kašlja, težko in hitro dihanje, piskanje pri dihanju, pomodrelost in daljši premori med dihanjem.

 

V zgornjih primerih je treba takoj k zdravniku, saj so še posebej ogroženi nedonošenčki, otroci s kronično pljučno boleznijo in/ali otroci s hujšo prirojeno srčno napako.

Deli:

Družbena omrežja