23. April, 2019 13:24

Poznate razliko med "porabiti do" in "uporabno najmanj do"?

V raziskavi Evropske agencije za varnost hrane, je sedemdeset odstotkov slovenskih anketirancev menila, da poznajo razliko pri označevanju roka uporabnosti, vendar se je po pretečenem roku uporabnosti kar polovica odločila, da takšna živila vrže v smeti. 

Potrošniki pri nakupu hrane še vedno najprej preverimo rok uporabnosti, praktično vsi smo tudi seznanjeni z označbama »uporabno najmanj do« in »porabiti do«, a le redki se zavedajo, da med njima obstaja bistvena razlika.

V čem se označbi torej razlikujeta?

Datum minimalne trajnosti (»uporabno najmanj do«) se nanaša zgolj na kakovost živilskega izdelka, ki po preteku tega roka začenja upadati. Po tem datumu lahko zaznamo razliko v okusu ali konsistenci, vendar je zaradi tega živilo še vedno varno.

Če je živilo z mikrobiološkega vidika hitro pokvarljivo in zaradi tega lahko po krajšem obdobju predstavlja neposredno nevarnost za človekovo zdravje, pa mora biti označeno z besedami »porabiti do«. Takšna živila so potencialno nevarna, ker omogočajo hitro in progresivno rast mikroorganizmov – povzročiteljev okužb z živili. 

 

Kako vedeti ali “roki” pijejo vodo?

Rok "porabiti do" je naveden na hitro pokvarljivih živilih, kot so sveže ribe, sveže mleto meso, sveže solate in še bi lahko naštevali. Navodila za shranjevanje upoštevajte dotično.

 

Navodila kot so "hraniti v hladilniku" ali "hraniti pri temperaturi 2 - 4 stopinje C", so pomembna, saj se bo hrana v nasprotnem primeru hitreje pokvarila in se pri uživanju hrane lahko zastrupite.

Če hrano kmalu po nakupu doma pravilno zamrznete, je lahko rok uporabnosti daljši od roka"porabiti do". Vendar morate pri tem upoštevati vsa morebitna navodila na embalaži, kot so zamrzniti do datuma "porabiti do" in "iz zamrzovalnika vzeti neposredno pred uporabo" ali "pred uporabo temeljito odtajati in uporabiti v 24 urah".

Ko živilo, ki ima naveden datum "porabiti do" odprete, upoštevajte vsa morebitna navodila za shranjevanje in uporabo, kot je npr. "porabiti v treh dneh po odprtju", ter ne pozabite, da je potrebno to živilo porabiti do navedenega datuma. 

 

Videz in vonj hrane nista zanesljiva načina za ocenjevanje njene varnosti

Bakterije, ki povzročajo razkroj in vplivajo na vonj in videz živila, so drugačne od bakterij, ki povzročijo bolezen. Če pojemo hrano, ki je bila podvržena mikrobiološkemu kvarjenju, se lahko dobro počutimo. Lahko pa se zgodi, da hraba, ki vsebuje bakterije E. coli, prav lepo diši, pa vseeno povzroči bolezen.

Realno tveganje, ki ga predstavlja uživanje hrane s pretečenim rokom uporabnosti, je tako težko oceniti.

Živila z neomejenim rokom uporabe

Večina živil ima rok uporabe, se pa najdejo tudi taka, pri katerih ne rabite skrbeti, kdaj se jim le-ta izteče.

 

Med – Med je zahvaljujoč posebnim encimom, ki praktično zavirajo rast bakterij, idealno živilo za dolgotrajno hranjenje. V primeru, da se kristalizira, postavite kozarec medu v toplo vodo in ga nežno mešajte, da se stopi.

Beli kis – Zaradi visoke vsebnosti kisline, bo kis ostal nespremenjen, dokler ne porabite zadnje kapljice.

Žgane pijače – Pravijo, da žgane pijače z leti le še pridobivajo na žlahtnosti. Hranite jih v hladnem in suhem prostoru.

Vanilijev ekstrakt – 100-odstotni vanilijev ekstrat, zaradi vsebnosti alkohola lahko uporabite kadarkoli. 

Posušen fižol – Vsebuje veliko proteinov in vlaken in dolg rok uporabe.

Riž – Tudi riž ima dolg rok uporabe. Poskrbeti morate le, da ga hranite v tesno zaprti posodi, da se v njem ne zaredijo kakšni nepovabljeni gosti. 

Sol – Sol je živilo, ki nima roka uporabe, v kolikor ni jodirana. Jodirana sol ima rok uporabe okoli pet let.

Sladkor – Prav tako nima roka uporabe. V kolikor po določenem času nastanejo grudice, jih preprosto razdrobite.

Instant kava – Spada med živila, ki so vedno dobra. V nasprotju s sveže mleto kavo namreč ne vsebuje vlage.
 

 

Deli:

Družbena omrežja