Pozanimali smo se, kdo je slavni Toni in izvedeli tudi, kako si želi umreti

Pozanimali smo se, kdo je slavni Toni in izvedeli tudi, kako si želi umreti

Pred dobrim tednom se je na spletu pojavil video priletnega, a urejenega gospoda, ki je za hrvaške novinarje naključno podal izjavo, nad katero se je zamislil ves Balkan.
Če še niste slišali za Taljata Selmanija oziroma Tonija, ali ne prepoznate njegove fotografije, verjetno živite pod kakšnim kamnom, če pa ne, pa še vedno ne veste, kam bi ga dali vam na kratko povzemamo, zakaj smo izbrskali podrobnosti o upokojencu iz Zagreba.
 

Plačuje zdravstveno zavarovanje zaman?

Hrvaški novinarji so med izvajanjem ankete na temo zdravja naključno ustavljali mimoidoče, med njimi je bil tudi urejen gospod v letih, ki se je predstavil kot Toni. Njegov komentar, v katerem kritizira upokojence, in tiste, ki gripi podležejo zaradi lenobe (če ga povzamemo na kratko), je še danes v razmislek tistim, ki so si ogledali posnetek. Med drugim je izjavil, da so 'penzioneri' uničili zdravstvo. Tonijev nasvet: »Vježbaj »#$%$#%$#!« pa še vedno vlada spletnim objavam, na YouTubeu pa ima njegova izjava 584.231 ogledov.
 
Jutranji.hr je, da bi podrobneje spoznali gospoda, ki naj bi bil nekoč maneken, pozvonil na vrata njegovega doma. Tam ga niso našli, srečali pa so ga slučajno med sprehodom trgu Mamutice. Na prvi pogled se jim ni zdel kot najbolj zaželena oseba na hrvaške, zaradi osivelih las, vidno sveže obritosti obraza, sončnih očal, bele rute, zimskega plašča in hlač krem barve, saj je takšna pojava povprečna. A ko so z njim spregovorili nekaj besed, so ugotovili, da ne gre za vsakdanjega človeka.
 
 
»Ravno sem vplačal zdravstveno zavarovanje. A kaj mi bo? Nikoli nisem bolan, ne hodim k zdravniku, zdrav sem že celo življenje. Če bi te hotel bi te lahko mahnil z nogo,« se pohvali ob demonstraciji polovičnega 'high kicka', piše Jutranji.
 

 

Povabilo novinarjev na kavo prijazno sprejme in z njimi deli svoje nasvete

Z razgibavanjem začne že v postelji, dan pa nadaljuje z umivanjem s hladno vodo »ne le po licu, ampak po telesu do pasu, 'po moško'«, pojasni. 
Vsak dan pa telovadi še tri ure, teče, se sprehaja, skače, hodi po prestavah. Ni pomemben način, pomembno je gibanje, poleg tega pa tudi meditacija.
 
 
»V pokoju sem ugotovil, da lahko treniram tudi z možgani. Ležem in dovolim, da mi um trenira telo. V teh trenutkih čutim, kako mi aktivnost v vsaki mišici. Ne sme se zanemariti tudi preživljanje časa v naravi. Meditacija v gozdu, med drevjem in potočki ter poleg jezera podaljšuje življenje, saj imamo vsi dušo. Vsaka bilka, vsako drevo, muha, vse to ima dušo, ker je treba spoštovati,« pojasni Toni.
 
 
Odkar je začel z meditiranjem je nehal jesti tudi meso, saj kot pravi, mu telo teg hrane ne sprejme več, zato njegov jedilnik sestoji predvsem iz enolončnice, sadja in zelenjave. Ponosno doda, da kadil ni nikoli, vsako jutro pa zvrne malo rakijo, tu in tam pa še kakšno pivo. A to je ves alkohol, ki ga konzumira.
 
 
V svojih šestdesetih pa je začel trenirati borilne veščine: tae kwon do, kick boy in jiu jitsu.
 
 

Prvi jugoslovanski maneken

Toni se je rodil v Albaniji, v Zagreb se je preselil leta 1960 po vrnitvi iz vojske. Najprej je bil zaposlen pri hrvaškem telekomu kot promotor, denar pa je služil tudi kot maneken.