04. Julij, 2019 12:40

Pozabljeno vsestransko super živilo

Poletje je najtoplejši čas, ki mnogim nariše nasmeh na obraz, spet drugim povzroča ne malo težav. In ravno poletje je idealno obdobje, za lahko ter osvežujočo prehrano, saj le tako lažje prestajamo vroče dni. Svetuje se, tako kot prilagajanje letnim časom, da prilagodimo tudi prehrano. Hrana mora kljub temu ostati uravnotežena in primerna za naše nemoteno delovanje organizma in za dovolj energije, ki jo telo potrebuje  za opravljanje celodnevnih aktivnosti. Pozabiti pa ne smemo niti na tekočino, katero je potrebno uživati čez celoten dan, da ne občutimo žeje. Kajti, ko smo žejni, nam telo daje signale, da je telo že dehidrirano. Za piko na i v dnevu, pa je potrebno poskrbeti še za zadostni vnos vitaminov ter mineralov, ki jih v poletnih mesecih dobimo s sočnim sadjem in zelenjavo.
 
LANENO SEME
Lanena semena so najbogatejši rastlinski vir omega 3 maščobnih kislin, ki vsebujejo še omega 6 maščobne kisline, vlaknine, beljakovine, vitamine B1, B2, C, E, karotene, cink, železo, kalcij, kalij, magnezij, fosfor,…
 
Kakšne ima koristi v prehrani?
Priporočljivo je, da uživamo nekje 1 žlico mletih lanenih semen dnevno (najbolje zjutraj na tešče s kozarcem vode).
 
Z uživanjem vsestranskega super živila izboljšamo imunski sistem, izboljšamo presnovo, znižamo slab holesterol v krvi, znižamo krvni pritisk, uravnamo krvni sladkor, blažimo vnetja v telesu, pridobimo energijo, zmanjšamo možnost za nastanek bolezni srca in ožilja,…
 
Mnogi se lanenih semen poslužujejo kot dodatek v solate, smoothije ali jutranje kosmiče, spet drugi jih uporabljajo za zunanjo uporabo in to kot uspešno lajšanje težav z aknami ali drugimi vnetji. 
 
A vseeno pazljivo
Lanena semena so bogat vir vlaknin, zato lahko povzročajo napihnjenost ali prebavne težave. V prehrano je najbolje lanena semena vključevati postopoma, nekje majhno čajno žličko dnevno za začetek, z povečano količino vode-tekočine. Lanena semena brez tekočine namreč lahko povzročijo zaprtje.
 

 

 
 
Odlična negovalna obrazna maska
V poletnih mesecih je potrebno poskrbeti tudi za kožo in ravno kombinacija lanenih semen je več kot odlična izbira za pravilno nego.
Lanena semena koži zagotavljajo mehkobo, zdravje in mladosten videz. Maska očisti in napne kožo, minimizira pore, vlaži in zmanjša mastnost kože. Uspešno preprečuje nastajanje mozoljev ter upočasni nastanek gub.
 
Priprava:
1 žlico lanenih semen zjutraj prelijte z 1dcl vrele vode, pomešajte in pustite stati do večera. Zvečer na očiščen obraz in dekolte nanesite laneno vodo, ki tokom dneva postane želatinasta snov, saj semena v vodo spustijo vse hranljive snovi. Ko se 1. sloj maske posuši, nanesite 2. sloj. Ko se posuši tudi ta, nanesti še sloj 3, 4 in 5, ter pustite na obrazu ter dekolteju 20 minut. V času, ko imate masko na obrazu in dekolteju popolnoma mirujte in se sproščajte. Uporabite še meditativno glasbo, da bo sproščanje dobilo še večji pomen in se popolnoma prepustite razvajanju naravnega čudežnega živila. Po 20 minutah obraz sperite z vodo in nanesite hranljivo kremo. Telo in koža vam bosta hvaležna.

 

»Kjerkoli bo postalo laneno seme del prehrane med ljudmi, tam bo boljše zdravje.« 
Mahatma Gandhi

 

Mojca Peček – wellness studio Zarja

Dipl.org.tur, org.veln.stor., licencirana prehranska svetovalka, maserka in MISP inštruktorica in Access Bars praktik

Deli:

Družbena omrežja