Pomlad je čas jeter

Pomlad je čas jeter

Tradicionalna kitajska medicina govori, da so jetra in pomladno obdobje v tesni povezavi. V samem pomladnem obdobju, se narava prebuja in pripravlja na rast, razvoj ter razcvet. In prav tako je s človeškim telesom. Po zimskem mirovanju oz. nemalo kdo pravi spanju, pride čas prebujanja oz. kot radi pravimo razstrupljanja. Telo moramo pripraviti na nov letni čas in priporočljivo je, da v ospredje stopijo lahka hrana in več gibanja, kar za seboj potegne še veselje in lahkotnost. 

Pomlad je čas jeter

Element jeter je les. In tako, kot v naravi vse raste, tudi telo teži k spremembam, zato je potrebno spremljati znake, ki nam jih le to, daje. Nekateri čutijo utrujenost, drugi glavobole, nekateri pa so le pretirano občutljivi. Vsi prej omenjeni simptomi, pa so znak neravnovesja v delovanju jeter. V trenutnem obdobju ni pomembna le pazljivost pri izbiri hrane, pomembno je tudi, da telo prilagodimo vremenskim razmeram in da postopoma zmanjšamo količino oblačil, ter da jih ne zamenjamo nenadoma. Veter in mraz namreč izredno hitro vdreta v telo in povzročita ne malo sitnosti. Bistvenega pomena je dobra volja, izogibanje stresnim situacijam, zgodnje vstajanje in priprava na nočni počitek okrog 23 ure. 

Je pomlad res čas obnove in razbremenitve telesa? 

Jetra so glavni organ, ki je odgovoren za kroženje energije po telesu. Ker pa sta vitalna energija Či in kri povezana, pa je nujno, da poskrbimo, da kri po telesu kroži in to najbolje dosežemo z že prej omenjenim rednim, a zmernim gibanjem. Telo ob tem oskrbimo z dovolj energije, dušo pa napolnimo z zadovoljstvom, kar šteje ogromno. Najbolje se je pomladi, sploh ko temperature še niso tako visoke, gibati na svežem zraku in ob tem še predajati toplim sončnim žarkom.