18. Junij, 2019 13:38

Pitje kokosove vode priporočljivo v vročih dneh

Bistra tekočina kokosa vsebuje največjo količino hranil. Ljudje, ki živijo na tropskih področjih, kjer raste kokos, kokosovo vodo uživajo že stoletja za izboljšane svojega zdravja. A tudi številne sodobne znanstvene študije so dokazale in potrdile mnoge prednosti pitja kokosove vode.

Nadomestilo elektrolitov

Pitje kokosove vode je odlično v poletnih mesecih, saj pomaga nadomestiti izgubljeno tekočino, hkrati pa nadomešča izgubljene elektrolite. Elektroliti v kokosovi vodi, kot je magnezij, kalij in natrij, vam lahko pomagajo pri rehidraciji telesa po fizični aktivnosti ali če ste izgubili veliko vode zaradi potenja in prebavnih motenj.

 

Raziskovalci so odkrili, da lahko svežo kokosovo vodo uporabimo kot izotonični napitek za rehidracijo telesa po večji telesni aktivnosti.

 

Krepi imunski sistem

Ena od prednosti sveže kokosove vode je, da pomaga krepiti imunski sistem. Znanstveniki so odkrili, da hranila in mikrominerali v kokosovi vodi delujejo kot spodbujevalci imunskega sistema. Sok mladega kokosa namreč deluje razstrupljevalno in pomaga pri čiščenju prebavnih poti. 

V kokosovi vodi najdemo številne dragocene vitamine in minerale. Odlikuje jo visoka vsebnost vitaminov B in C. Bogata je z minerali kalcijem, kalijem in magnezijem, ravno tako pa vsebuje tudi železo, fosfor, natrij in baker. Ali ste vedeli, da kozarec kokosove vode vsebuje skoraj dvakrat toliko kalija, kot ga najdemo v banani?

Raziskave kažejo tudi, da koksoova voda vsebuje antioskidante, kot so askorbinska kislina (vitamin C) in kofeinska kislina, ki krepita imunski sistem.

 

Ena skodelica kokosove vode vsebuje skoraj 6 gramov vitamina C, kar je 10% dnevno priporočenega vnosa.  

 

Izguba odvečnih kilogramov

Ena od prednosti vsakodnevnega pitja kokosove vode zgodaj zjutraj je, da vam lahko pomaga izgubiti odvečne kilograme. Študija je pokazala, da lahko uživanje kokosove vode na dolgi rok pomaga preprečiti debelost in težave v menopavzi.

 

Na primer ena skodelica kokosove vode vsebuje le 0,5 grama maščob

 

Sicer pa kokosova voda vsebuje malo kalorij in deluje osvežujoče, zato nam lahko pomaga, da zaužijemo manj kalorij s svojo prehrano. 

 

Drugi pozitivni učinki kokosove vode

Raziskovalci pravijo tudi, da bi lahko nizek nivo natrija in visok nivo kalija v kokosovi vodi pripomoglo k zdravljenju visokega krvnega pritiska. Raziskave kažejo, da lahko antioksidanti iz kokosove vode uničujejo proste radikale in zmanjšujejo škodo, ki jo povzroča oksidativni stres.

Pozitivne učinke na zdravje pa prinašajo tudi fitohormoni imenovani citokinini. Znanstveniki so odkrili, da kokosova voda vsebuje 9 različnih citokininov. Ti naravni hormoni so povezani s preprečevanjem razvoja raka in upočasnjevanjem staranja. Novejše raziskave nakazujejo, da naj bi bila koristna pri preprečevanju rakavih obolenj, visokega krvnega sladkorja, ledvičnih kamnov in ateriosklerozi.

 

Če se odpravljate ali se boste odpravili na kakšno eksotično potovanje, kjer bo na voljo sveži kokos, si ga vsekakor privoščite. Prav v vročih dneh bo kokosova voda odlična za nadomeščanje izgubljene tekočine, ki jo izgubimo s potom in tako boste na preprost način lahko preprečili dehidracijo in njene nezažele učinke.

Deli:

Družbena omrežja