Oh, ta nadležna alegija!

Oh, ta nadležna alegija!

Začela se je sezona spomladanske alergije, natančneje glavna sezona cvetnega prahu breze. Po poročanju našega medija Sobotainfo, je monitoring cvetnega prahu na merilni postaji Lendava, ki pokriva območje Pomurja pokazal, da so obremenitve v suhem vremenu visoke, napovedane krajevne plohe v prihodnjih dneh pa jih bodo le začasno znižale.

V tem času cveti tudi gaber, zaradi česar je zrak dodatno obremenjen z alergeni, sorodnimi brezi. Sezona velikega jesena je medtem podpovprečna, z nizkimi do srednje visokimi obremenitvami. Nizko alergeni pa je tudi cvetni prah topola, vrbe in javorja. Kmalu lahko pričakujemo še cvetenje hrasta in platane.

Tveganje za razvoj alergij ni zanemarljivo

Kot so zapisali v Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano, pri nekaterih posameznikih, atopikih, preobčutljivih za cvetni prah breze, lahko nastopijo navzkrižne reakcije s sorodnimi alergeni cvetnega prahu drugih drevesnih vrst.

Kako se kosati s težavami?

Pomoč pri omilitvi ali ublažitvi alergijskih reakcij lahko poiščete v naravi in naravnih pripravkih.

Pomembno je, da okrepite svoje telo in imunski sistem s primerno, zdravo hrano polno vitaminov in mineralov (ne le v času alergije, temveč že preventivno, čez celo leto):

 

uživajte dovolj vitamina C, maščobnih kislin omega 3 (nahaja se v oreščkih, lanenem olju, ribah, chia semenih), vitamina B5 (najdete ga v kvasu, rumenjakih) in vitamina E (viri so oreščki, olja) ter magnezija, kalcija in selena. Segajte po polnozrnatih živilih, rjavem ali divjem rižu, zeleni zelenjavi, jejte čičeriko in lečo. Pri krepitvi imunskega sistema zelo pomaga tudi ameriški slamnik 8tinkture, čaj, naravni izvlečki).

 

Pri alergijah lahko poskusite tudi s homeopatskimi zdravili, npr. črni ribez (naravni izvleček, ki ga uživate dnevno), ajurvedo in akupunkturo.

 

Vsekakor pa alergije ne smemo podcenjevati. Priporočljivo je, da se o slednji posvetujete s svojim zdravnikom, ki vam bo lahko podrobneje svetoval in bo, sploh če je alergija močnejša, tudi ustrezno (in pravočasno) ukrepal.