Mesec odet v roza pentljo: osveščanje, zgodnje odkrivanje in zdrav način življenja!

Mesec odet v roza pentljo: osveščanje, zgodnje odkrivanje in zdrav način življenja!

Rožnati oktober - mesec, posvečen ozaveščanju o raku dojk, ki je najpogostejša oblika raka pri ženskah. V Sloveniji vsako leto za rakom dojk zboli skoraj 1300 žensk, skoraj 400 žensk pa jih tudi umre. Kot simbol solidarnosti in boja proti raku dojk se je skozi leta uveljavila, sedaj že vsem poznana rožnata pentlja.

Za zmanjševanje umrljivosti zaradi te bolezni je pomembno predvsem izobraževanje žensk, zgodnje odkrivanje ter takojšnje učinkovito in posameznici prilagojeno zdravljenje, izpostavljajo strokovnjaki.

 

Vsak peti nov primer raka pri ženskah je rak dojke.

 

Delež bolnic, ki preživijo, se razlikuje med posameznimi državami, pokrajinami in celo med posameznimi bolnišnicami v isti državi. Umrljivost žensk za rakom dojk se počasi zmanjšuje, tudi na račun kakovostnega zdravljenja, ki postaja vedno bolj prilagojeno posamezni ženski in njenemu raku, so zapisali na onkološkem inštitutu.

Samopregledovanje in kontrola dojk naj bosta konstantna: "Vsako tudi najmanjšo zatrdino je potrebno jemati resno."

Na Onkološkem inštitutu ob tem poudarjajo, da je za zgodnje odkrivanje raka dojk pomembno, da si ženske redno vsak mesec same pregledujejo dojke. Starejše od 50 let pa naj se odzovejo vabilu državnega presejalnega programa za raka dojk DORA in opravijo presejalno mamografijo. 

Vzdržuj normalno telesno težo in dejavnost

V skrbi za zdravje pa na onkološkem inštitutu svetujejo izogibanje kajenju, pitju alkoholnih pijač in sončenju. Tveganje za raka dojk znižujeta tudi redna telesna aktivnost in vzdrževanje normalne telesne teže.