15. Maj, 2019 11:59

Karitejevo maslo skrivnost do lepote, ki jo je poznala že Egipčanska kraljica Neferiti

Karitejevo maslo ali Shea butter, kakor ga imenujemo v angleščini, iztisnejo iz istoimenskega drevesa - oreščkov, ki raste v tropski Afriki. Velja za eno izmed najboljših naravnih sredstev za nego kože. Negovalni učinki za kožo in lase so bili bojda znani že v starem Egiptu. 

Zlati učinki masla

Že egipčanska božanstvenost se je zavedala zlatih učinkov tega mogočnega drevesa. Karitejevo maslo ima izredno bogato in hranilno sestavo: nenasičene maščobne kisline (za gladko in sijočo kožo), vitamin D, ki poskrbi, da koža ni mlahava in uvela, alantoin (naravna negovalna sestavina), vitamin A, C in E (najmočnejši naravni antioksidanti), ki ščitijo kožo pred zunanjimi vplivi in degradacijskimi spremembami, in pospešujejo proces obnove kožnih celic.

Karitejevo maslo je prijazno do vseh tipov kože, še posebej do občutljive in suhe. Ima predvsem vlažilen učinek, zato je najpogosteje sestavina glosa za ustnice, vlažilnih krem in balzamov za lase.

 

Karitejevo maslo omili in reši marsikatero kožno nevšečnost, deluje protivnetno, zdravi opekline in razjede na koži, odpravlja luskavico, v pomoč je tudi pri preprečevanju neprijetnih strij. Poleg tega, da koži vrača elastičnost in prožnost, pomaga tudi pri kapilarni cirkulaciji. Z uporabo karitejevega masla je koža že po nekaj dneh pomlajena in na otip bolj nežna.

Uporabno tudi za zaščito pred soncem

Karitejevo maslo v nekaterih predelih Afrike uporabljajo kot losijon za zaščito pred soncem, saj naj bi maslo vsebovalo naravni faktor zaščite 6 (SPF). Po raziskavah sodeč, naj bi karitejevo maslo lajšalo tudi poškodbe, nastale zaradi vpliva UV svetlobe.

Ustavimo čas s karitejevim maslom

Karitejevo maslo že stoletja uporabljajo za glajenje prvih gubic. Klinične študije so dokazale, da karitejevo maslo uspešno upočasnjuje procese staranja, prav tako pa skrbi tudi za obnovo kolagena, katera izguba pa vodi do nastanka gub.

 

Ustvari balzam za ustnice

V zimskem času, kot tudi poleti so ustnice še posebej izpostavljene mrazu, vetru in sončnim žarkom, zato potrebujejo bogato nego. Za vas smo izbrskali recept za regenerativni balzam za ustnice. Izdelava je nadvse preprosta! 

Sestavine:

  • 7 g karitejevega masla
  • 3 g jojobinega olja
  • 2 g olja rakitovca 
  • 1 kapljica eteričnega olja melise (10%)

Priprava

Jojobino olje vlijte v posodo in ga nežno segrejte v vodni kopeli. Dodajte karitejevo maslo in počakajte, da se raztopi. Pazite, da ni prevroče! Če je potrebno, sodelico odstranite iz kopeli in neprestano mešajte. Ko je vse dobro zmešano, naj se masa malce ohladi. Nato dodajte olje rakitovca in kapljico eteričnega olja melise. Dobro premešajte. Mešanico prelijte v ustrezno posodico in pustite, da se ohladi. 

 

Deli:

Družbena omrežja