20. Julij, 2018 11:59

Kam z bučkami? To je nekaj domiselnih in okusnih rešitev!

Sezona bučk je poleti na samem vrhuncu. Veliko ljudi jih ima na pretek ter ne vedo, kaj in kam z njimi. Za vas smo našli dva preprosta načina shranjevanja za ozimnico in dva zanimiva recepta, ki vam bosta pomagala porabiti odvečne bučke.
 

Vlaganje

Za postopek vlaganja bučke najprej operemo in večjim odstranimo semena. Potem jih narežemo na želeno velikost, odvisno tudi od posode, v katero jih bomo vložili.
Tudi oblik so lahko različnih, od kockic do paličic. Mešanico kisa za vlaganje zavremo, a ga prej razredčimo z vodo, v razmerju en liter kisa na dva litra vode. Če imamo tri litre mešanice, dodamo dve žlici soli in tri žlice sladkorja, po želji tudi nekaj zrn popra. V kozarec lahko dodamo tudi čebulo ali mlado čebulico, narezano na kolobarje.

Kozarce za vlaganje segrejemo na sto stopinj Celzija, vanje damo bučke in jih prelijemo z prej pripravljeno mešanico. Kozarce zapremo in prekrijemo s kuhinjsko krpo, da se lahko počasi ohlajajo. 
 

Marmelada iz bučk 

Za pripravo marmelade bomo poleg bučk potrebovali še grenivko in banane. Pri tem zanimivem načinu shranjevanja bučke najprej olupimo in narežemo. Iz grenivke izdolbemo meso, banano pa narežemo na rezine. Vse skupaj zmeljemo ter dodamo pomarančno lupinico, rum in sladkor.
Za zgoščevalno sredstvo je najbolje uporabljati želatino, za uporabo katere so navodila napisana na vrečki posameznega proizvajalca.
Ko je marmelada kuhana, jo še vročo vlijemo v kozarce, zapremo in počakamo, da se ohladi. Več informacij glede recepta, najdete tukaj: https://www.kulinarika.net/recepti/11668/ozimnica/marmelada-iz-buck-lucka/.
 
Vir: kulinarika.net (mamaF)
 

Bučkin čips

Da bi se izognili večkrat nezdravim slanim prigrizkom, je najbolje, da jih pripravimo kar sami, na povsem zdrav način – iz bučk. Najprej bučko na obeh koncih odrežemo, potem pa jo z ostrim nožem narežemo na zelo tanke kolobarje.
V skledi zmešamo moko, koruzni škrob, sol in poper ter kolobarje v tej mešanici pomokamo z obeh strani. Že prej v ponvi segrejemo vsaj tri centimetre visoko plast olja in ko je dovolj segreta vanjo damo kolobarje.
Cvremo jih do tri minute, da dobijo lepo zlato rumeno barvo. Nato jih odložimo na krožnik, prekrit s papirnatimi brisačami, in ko se odcedijo, jih postrežemo v skledi. 
 

Čokoladna torta z bučkami 

Eden bolj osupljivih načinov priprave bučk, ki smo ga našli za vas, je čisto prava čokoladna torta. Bučke olupimo in jih naribamo v skledo, kamor dodamo tudi temno čokolado, narezano na manjše kockice ter 1/3 mešanice suhih sestavin, ki jo prej pripravimo.
V zmes jajc, sladkorja in masla dodamo preostanek suhih sestavin, premešamo in nato dodamo še bučkino zmes. Mešamo, dokler ne dobimo enotnega testa, ki je gladko in brez grudic. To maso vlijemo v pekač, premazan z maslom in damo v pečico, segreto na 180 stopinj Celzija. Pečemo okoli 45 minut, ali je torta pečena, lahko preverimo z zobotrebcem. Če na njem, ko ga zapičimo v torto, ne ostanejo sledi testa, je peka zaključena.
Torto vzamemo iz pečice in jo pustimo 10 minut, da se ohladi, nakar jo odstranimo iz pekača in postrežemo na krožniku. Za vse, ki vas recept zanima podrobneje ali pa si želite izvedeti, s čim lahko na koncu torto prelijete, so informacije na voljo tukaj: http://okusno.je/recept/cokoladna-torta-z-buckami
Vir: okusno.je
 
Deli:

Družbena omrežja