27. September, 2018 09:33

Jesenska poslastica: kostanjeva torta

Kostanj je jesenski plod, ki nam ga narava da tik pred zimo. Njegove hranilne snovi in aktivne sestavine krepijo krvni obtok in pomagajo v prehodnem obdobju, ko se privajamo na čedalje hladnejše vreme. Poleg kuhanih in pečenih, lahko iz njih pripravimo tudi pecivo. Za pripravo kostanejve torte potrebuješ tortni model premera 26 ali 28 cm in naslednje sestavine.
 
 
BISKVIT:
6 jajc
10 dag sladkorja
sok 1/2 limone
1 dcl olja
7 dag moke
8 dag mletih orehov
ščepec cimeta
 
KREMA:
1 vanilijev puding
3 dcl mleka
10 dag sladkorja
1 vrečka želatine v prahu
4 dcl sladke smetane
25 dag kostanjevega pireja
 
 
Stepeš sneg iz 6-ih beljakov. Posebej zmiksaš rumenjake, vmešaš sladkor in vanilijev sladkor, sok pol limone in olje. V drugi posodi zmešaš suhe sestavine (moko, lešnike, cimet) in dodaš k masi. Na koncu vmešaš še sneg.
Pečeš pri 180°C približno 20-25 min.
 
Tačas lahko pripraviš kremo. Vanilijev puding zmešaš z 10 dag sladkorja in skuhaš v 3dcl mleka, kot običajno kuhaš pudning. Pustiš, da se popolnoma ohladi.
 
1 vrečko želatine v prahu zmešaš z 2 žlicama mleka in pustiš, da nabrekne. Nato raztopiš v 1dcl zavretega mleka.

Stepeš sladko smetano in pripraviš kostanjev pire.

 
V puding vmešaš kostanjev pire, nato sladko smetano in na koncu, ko se želatina v mleku že ohladi, primešaš še želatino.
 
Ohlajen biskvit prerežeš. Spodnjo oblato navlažiš (mleko + sladkor v prahu; po želji lahko dodaš tudi rum) in premažeš z Nutelo, ki jo pred tem pogreješ v mikrovalovni ali nad soparo.
 
Drugo oblato položiš na prvo in ravno tako navlažiš. Kremo preliješ oz. premažeš čez drugi biskvit in to je to.
 
Torto daš v hladilnik, da se ustrezno ohladi.
Deli:

Družbena omrežja