14. Junij, 2019 10:19

Gobova juha z vrečke, se zavedamo njene sestave?

Vam v naglici življenja primanjkuje časa za pripravo prave domače juhe? No, niste edini. Juh iz vrečk se prezaposleni ljudje radi poslužujejo, prav pride pa tudi tistim, ki niso preveč spretni v kuhinji, saj ne zahtevajo posebnih kuharskih veščin. Med Slovenci je gobova juha iz vrečke ena izmed bolj priljubljenih jedi,  a ima s pravo (domačo) gobovo juho bolj malo skupnega.

Na Mednarodnem inštitutu za potrošniške raziskave so v primerjalno ocenjevanje vključili dvanajst dehidriranih gobovih juh iz vrečke z dodatkom jurčkov.

Koliko gob vsebuje gobova juha iz vrečke?

Le trije izdelki od skupno dvanajstih so dobili skupno oceno dobro, predvsem ker so brez aditivov, z dokaj visoko vsebnostjo gob. Pet izdelkov je dobilo oceno povprečno, trije pomanjkljivo in en nezadovoljivo, saj je vseboval največ aditivov - med njimi fosfate ter veliko soli, dodan sladkor in palmino maščobo, ki ne velja za dober nadomestek trans maščob. Bolje ocenjeni izdelki sodijo v višji cenovni rang.

 

A s prepričljivo količino gob se ne more pohvaliti noben izmed izdelkov, saj se je delež gob (glede na navedbe na embalaži) gibal med 2 in 11 odstotki, kar je malce zaskrbljujoče.

Kje so potem gobe? 

Pri pregledu sestavin so največ pozornosti namenili vsebnosti gob, ocenili so tudi dodatek palmine maščobe in dodatkov za okus, ki vsebujejo naravno prisotno glutaminsko kislino. Vsebnost gob v pregledanih juhah je zelo različna, zato potrošnikom svetujejo, da če posegajo po tovrstnih izdelkih, preberejo, kaj pravzaprav vsebujejo. 

Številnim juham so za boljši okus in aromo, poleg že omenjenih aditivov, dodane še različne začimbe (majaron, česen, poper, muškatni orešček …), nekaterim tudi izvleček kvasa, hidrolizirane beljakovine in sojine beljakovine. Kvas in beljakovine vsebujejo glutaminsko kislino (aminokislina), ki je sestavni del aditiva mononatrijev glutamat in podobno pripomore h okusu »umami« oziroma »petemu okusu« živila, kar ne bi bilo potrebno, če bi izdelki vsebovali več gob menijo na MIPORju. 

Kaj najdemo v vrečki gobove juhe? 

Prašek za pripravo gobove juhe je sestavljen iz pšenične moke in škroba, maščobe, dehidriranega mleka, soli, začimb in dehidriranih gob. Dodani so še maltodekstrin, ekstrakt kvasa, hidrolizirane mlečne ali rastlinske beljakovine ter v redkih primerih dehidrirana zelenjava. Večina vsebuje dodane arome, drugi aditivi pa so redko na seznamu sestavin. 

 

Prehranski profil: s porcijo juhe zaužijemo polovico še primernega dnevnega vnosa soli, nekateri izdelki vsebujejo celo sladkor.

Pri prehranskem profilu posebna pozornost namenjena vsebnosti soli in sladkorja

Pri oceni prehranskega semaforčka je sicer vsem izdelkom pripravljenim po navodilih proizvajalca za sol zasvetila oranžna luč, zaradi (pre)velike vsebnosti soli, vendar pripravljene juhe ne gre primerjati z suhim izdelkom, saj le-to vedno pripravimo z vodo ali z mlekom, ki celotno zadevo nekoliko omili. Tako se ocenjuje vrednost, ki velja za pripravljen izdelek, a kljub vsemu ostajajo izdelki na meji z rdečo lučjo po semaforčku.

Nepotreben sladkor za izboljšanje okusa

Pri oceni prehranskega profila so pozornosti namenili tudi sladkorju. »Ta se nam zdi v tem primeru popolnoma nepotreben dodatek (ne vsebujejo ga vsi izdelki). Nekateri proizvajalci ga dodajajo za izboljšanje okusa in arome v obliki saharoze ali sirupa. Če sta izdelku dodana še mleko oziroma laktoza, se vsebnost sladkorja še nekoliko poveča. Tako lahko s porcijo juhe zaužijemo tudi do 6 gramov sladkorja, ki ga potrošniki niti ne zaznajo, ne pričakujejo.

Aditivi so popolnoma odveč

Dva izmed pregledanih izdelkov sta popolnoma brez aditivov in arom ter potrjujeta dejstvo, da je brez možno narediti tudi tak izdelek. Drugi vsebujejo arome, dve juhi tudi barvila, nekatere pa še nadomestek kuhinjske soli kalijev klorid, dodatek citronske kisline, gostila in stabilizatorje. Da bi uživali bolj zdravo hrano, kolikor je v tem primeru sploh mogoče, iz Zveze potrošnikov Slovenije svetujejo sledeče:

 

izbiramo izdelke s čim krajšim seznamom sestavin,

smo pozorni na vsebnost soli in prisotnost aditivov, saj so na voljo tudi juhe brez aditivov, in

če nam čas dopušča, da si jo raje pripravimo kar sami.

 

Deli:

Družbena omrežja