01. Junij, 2019 00:56

AROMATERAPIJA – da ali ne?

Pred več kot 2400 leti je Hipokrat, oče alopatske medicine svetoval, da če želimo biti zdravi, je potrebna dišeča kopel ali dišeča masaža. 
In vse iz časov Hipokrata, pa do danes se je aromaterapija vključevala, ter se še vključuje, kot pomoč za lajšanje težav. Osnova aromaterapije so rastlinski izvlečki ter eterična olja. Le ta, lahko uporabljamo v obliki razpršil, inhalacij ali kot »roll on« za nanašanje na kožo. Aromaterapija z izbranimi vonjavami izboljšuje kakovost našega življenja
 
ZA KAJ SE LAHKO UPORABLJA? 
Vsakdo izmed nas, ki se je z aromaterapijo pobližje soočil, se od nje več ne more ločiti. Gre namreč za naravno metodo, ki je znana že tisočletja, ob tem pa je tudi njena preprosta uporaba ključni dejavnik, zaradi česa se odločamo zanjo. Prinaša odlične rezultate in se zelo uspešno spopada s težavami moderne dobe, kamor na prvo mesto še zmeraj uvrščamo stres.
 
 
Ravno odprava stresa pa danes spada med 30. najučinkovitejših terapevtskih uporab aromaterapije. Močen vpliv pa je tudi na nemirnost, agresijo in raven kortizola v telesu. 
 
 
SIVKA, ŠE ZMERAJ ŠTEVILKA 1
Eterično olje sivke spada med najbolj priljubljena eterična olja. Njegova uporaba je zaželena zaradi učinka sprostitve in umiritve, na organizem pa kljub temu deluje tudi poživljajoče. In ravno zaradi vseh pozitivnih lastnosti, ji pravimo naravni antidepresiv. Ima lastnosti umirjanja živčnega sistema, sproščanje telesa in je več kot v veliko pomoč za boljši spanec. Za lažji in kvalitetnejši spanec je potrebno le 2-3 kapljice eteričnega olja sivke pokapljati po vzglavniku in bo spanec slajši. 
 
 
SVEŽ VONJ CITRUSOV
Eterično olje citrusov oz. limone nasploh, je znano po tem, da poskrbi za mentalno zbranost in večjo koncentracijo. Limona osveži in prerodi ter ravno zaradi tega, se eterično olje limone dodaja vodi v razpršila, ki jih poleti radi uporabljamo za osvežitev telesa. Ima pa osnovno in najmočnejšo funkcijo ravno v tem, da stimulira um in naše možgane, skrbi za koncentracijo ter spomin. Da pa še to ni vse, pa naj omenimo še pozitivne učinke na dihala, saj se z uporabo oz. vdihovanjem, ublažijo simptomi astme, bronhitisa in sinusnih vnetij.

 

STARA A UPORABNA MOČ KAMILICE
Moč kamilice imamo globoko vsidrano v sebi, saj je del nas in naših zdravljenj že iz otroških let. Kamilice in eterično olje kamilice ima pozitivne učinke na vsakega, se pa po večini uporablja za sproščanje in ravno s tem namenom se uporablja kot večerna aromaterapija. Deluje pomirjajoče ter blaži občutke bolečine ter stresa. Uporablja pa se še kot zdravljenje nespečnosti, blaži simptome napetosti, jeze, strahu, stresa in je več kot odlična v borbi proti menstrualnim krčem. Eterično olje kamilice se dodaja kopelim kot dodatek k sprostitvi duše in telesa.

 

KAKO SE ODLOČITI PRAVILNO
Danes so eterična olja veliko bolj dosegljiva, kot so bila pred časom. Moč jih je dobiti že v vsaki malenkost bolje založeni trgovini. Vendar pozor! Ni zmeraj tako, kot je videti na prvi pogled in kot pravijo, ni vse zlato kar se sveti. O nakupu in izbiri eteričnega olja, se predhodno pozanimajte, saj so nekatera eterična olja pogosto parfumska olja, ob katerih si lahko naredimo več škode kot koristi. Prvi večji znak slabe izbire eteričnega olja so glavoboli, ki nastajajo ob vdihovanju olj slabše kakovosti. Sledijo pa lahko še vrtoglavice, ki vodijo do zastrupitve.

Ne kupujte eteričnih olj brez posveta z aromaterapevti in raje izberite znamke, ki so preverjene in ali narejene doma (slovensko poreklo). Naj vsebujejo certifikate in vso potrebno dokumentacijo, da se prepričate o izvoru in sestavi produkta. Ne smemo pa pozabiti še, da kljub temu, da so eterična olja 100% naravna (naj bi bila) ter pridobljena iz rastlin, so le ta, tudi alergena. Previdnost torej ni odveč.

Mojca Peček – wellness studio Zarja

Dipl.org.tur, org.veln.stor., licencirana prehranska svetovalka, maserka in MISP inštruktorica in Access Bars praktik

Deli:

Družbena omrežja